Fra hus til lejlighed – guide til ældre der flytter ud

Her kan du læse om nogle af de ting man skal tænke på som ældre borger, når man flytter ud af sit hus og i en lejlighed.

For nylig skulle jeg hjælpe min mor med de praktiske ting der kan være, når man skal flytte ud af sit hus og i en lejlighed. Hun havde sat sit hus til salg, men valgte at flytte ud i en lejlighed inden huset blev solgt. Som folkepensionist var det vigtigt at få trimmet økonomien, og her var der mange praktiske ting som jeg undersøgte, og som jeg vil dele med jer i denne artikel. Du kan altså læse tips til ting du måske kan undersøge, og som kan spare dig for nogle penge.

Nedsat licens

En af de ting du kan undersøge er om du kan få nedsat licens. Hvis du er folkepensionist kan du få nedsat licens hvis du har en personlig tillægsprocent på 100%. Du har en personlig tillægsprocent på 100% hvis du er enlig og højst har en indkomst på 35.800 kr. om året udover folkepensionen eller hvis du er gift/samlevende og i tilsammen har en indkomst på 71.000 kr. om året. Det afhænger altså af om du tjener noget ved siden af din folkepension. Din personlige tillægsprocent afhænger altså ikke af din formue, fx. om du har et hus.

Ansøgningen om nedsat licens er nok en af de mest besværlige processer, som jeg også tidligere har skrevet om. Du skal først printe et ansøgningsskema du kan hente her, så skal du ned på Borgerservice for at få et stempel der dokumenterer at du har en personlig tillægsprocent på 100 og efterfølgende skal du sende skemaet ind til DR med posten. Du kan ikke engang sende skemaet pr. mail.

Nedsat licens betyder at du kun skal betale det halve i licens og de penge er da også værd at tage med. For min mor betød dette en besparelse på 678 kroner pr. år.

Opsigelse af bredbånd

Min mor bruger kun bredbånd til at surfe med på mobilen, fordi der hvor hun boede før var der ikke god dækning af mobilt bredbånd. Men det var der det nye sted, så nu kunne hun nøjes med den datapakke på sit mobilabonnement hun havde i forvejen. Derfor var det muligt at opsige bredbåndet og det sparede hun 2400 kr. pr. år på.

Skift af forsikringer

Jeg lavede også et forsikringstjek, for at se om hun havde de billigste forsikringer. Før havde hun Alm. Brand som forsikringsselskab, men det viste sig at GF forsikring var meget billigere. Her var der en besparelse på 4815 kr. pr. år.

Skift af mobilselskab

På samme måde lavede jeg et tjek af hendes mobilabonnement, og her kunne hun spare 960 kr. pr. år ved at skifte fra Telenor til Oister.

Undgå betaling af ejendomsværdiskat

Når en bolig står tom og til salg, skal man ikke betale ejendomsværdiskat. Men det sker ikke automatisk, du skal søge om det ved Skat. Det sparede hun 2382 kr. pr. år på.

Undgå skorstensfejer

Det giver naturligvis ingen mening at skorstensfejeren skal komme og feje skorstenen ved et tomt hus, der bare står til salg. Det kan du også afmelde ved at kontakte skorstensfejeren. Han vil typisk kræve at brændeovnen kobles fysisk fra. Dette kan koste et gebyr, men min mor sparede her 1116 kr. pr. år.

Afmeld afhentning af affald

Så kan man afmelde afhentningen af affald. Det gør man ved at skrive til det firma, der står for afhentning af afflad. Det sparede min mor 748 kr. pr. år på.

Herudover kan du skrue ned på acontoforbrug for El, varme, vand og vandudledningsafgift.

Samlet set kunne min mor spare 13.099 kr. pr. år ved denne gennemgang.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
mojo
9 måneder siden

Hej Andreas Jeg ville ikke acceptere at det var så besværlig at søge om nedsat licens Jeg ringede til min kommune og fortalte dem med store ord om proceduren (finde formular – udfylde den – personlig at møde op for at få en underskrift og et stempel) De fandt ude af at jeg allernådigst kunne maile formularen til Dem over e-boks (kunne direkte på mailadresse – der forlangte certifikat – øv meget besværligt) Kontaktede derefter DR – med spørgsmål – hvorfor skal jeg sende med PostNord hvor brevene aldrig kommer frem ? Talte med en der fik en stor løn… Læs mere »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x