Flere Mastodon instanser lukker

Ikke helt overraskende ser vi nu flere Mastodon instanser der lukker ned, efter flere måneder hvor tusindvis af instanser blev åbnet.

De seneste måneder er det gået stærkt med udviklingen af Mastodon. Der er kommet rigtig mange nye brugere, og samtidig er der også åbnet tusindvis af nye Mastodon servere der skulle hoste disse brugere. For nogle admins af disse instanser blev det nok anderledes end de havde regnet med. For nogle blev det måske ikke den succes de troede. For andre blev de ramt af at det altså også koster penge at drive en server.

I Danmark har vi allerede set lukningen af nogle Mastodon instanser. Vi så blandt andet instansen Fynbo.social der lukkede fra den ene dag til den anden, og senere kunne Mastodon.samtale.rocks også lukke.

Nu ser vi også nogle internationale servere varsle at de vil lukke. Netop det med varslingen er en del af god skik ift. at være Mastodon serveradmin, hvor der af de såkaldte Mastodon Server Covenant fremgår at man skal varsle lukningen mindst 3 måneder inden. Brugerne har derfor tid til at finde en server, og heldigvis er det nemt at flytte sin Mastodon profil til en anden server. Når det er sagt er det alligevel irriterende når den Mastodon server hvor du har valgt at have din profil på lukker ned.

Senest har den australiske Mastodon-instans Mastodon.au varslet at de vil lukke ned for deres server den 16. maj 2023. Serverens admin Michael Band kommer selv med forklaringen, at det skyldes at han ikke fik hurtig nok hjælp fra Mastodons grundlægger Eugen Rochko. Han skulle angivelig have sendt en e-mail til Eugen, som han ikke fik svar på. Angivelig skulle det dreje sig om en korrespondance vedr. serverens placering i indekset Joinmastodon, hvor admin ønskede serveren flyttet fra den australiske kategori til en generel kategori. Han sendte en mail til Eugen Rochko, som han ikke fik svar på i løbet af en uges tid, hvorfor han blev sur og besluttede at lukke serveren.

I starten gav han kun 7 dages frist, indtil nogen mindede ham om at han havde forpligtet sig til at give mindst 3 måneder. Brugerne på Mastodon.au blev nemlig mødt med følgende besked på serveren:

Mastodon.au er en server med 6.500 aktive brugere, og de skal nu ud og finde en ny instans, hvor de kan flytte deres profil over til. Desværre går alle deres tidligere toots tabt, fordi den toomb stone der efterlades når du flytter profilen, vil så lukke ned sammen med serveren.

Mastodon.au er ikke den eneste server der har varslet de lukker ned. Blandt andet har serveren Mastodon.lol også varslet at de lukker ned pr. 9. maj, og den server har 17.000 aktive brugere. Dette skulle angivelig skyldes en dårlig tone på serveren, der har givet en masse personangreb mod admin, som vedkommende blev træt af.

Læren af lukningen af de to servere er, at fordi Mastodon er et decentralt netværk, så kan alle og enhver starte en Mastodon server. Det betyder at admin for den server hvor du har din profil kan være en stabil admin og det kan være en ustabil admin, og det er vigtig du har tillid til den admin der er på din server. Det kan derfor være en god ide at undersøge hvem der egentlig står bag den server du har valgt at have din profil på.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x