e-Fuels – Hvad er det og er det godt for miljøet?

Når biler baseret på fossile brændstoffer bliver forbudt at sælge fra 2035, skal e-Fuels betragtes som grønt brændstof, mener nogle europæiske politikere.

For nylig lød nyheden at det var slut med benzin- og dieselbiler fra 2035 i EU. Forslaget blev dog ikke endelig vedtaget fordi specielt tyske EU politikere ønskede at biler der kunne køre på e-Fuels også skulle kunne sælges efter 2035. Men hvad er e-Fuels egentlig.

e-Fuels kaldes også for electrofuels og er en form for syntetisk brændstof. Energien til at producere brændstoffet kommer fra vedvarende energikilder som vind, sol og vandkraft, og samtidig kan det fremstilles ved en teknik hvor CO2 fra atmosfæren bindes i brændstoffet. Dette CO2 frigives igen når brændstoffet brændes af, men derved vil brændstoffet blive CO2 neutralt. Man kan også indfange CO2 der ledes ud fra fabrikker og så producere e-Fuels udfra dette, så dette CO2 ikke i første omgang ledes ud i atmosfæren.

Derfor kan e-Fuels faktisk være med til at nedbringe CO2 udledningen fra biler, og man kan på den måde godt betragte det som et grønt brændstof. De kan i princippet bruges af helt almindelige benzin- og dieselbiler, fordi den kemiske struktur minder om benzin og diesel. En stor ulempe er dog at e-Fuels koster en del energi at producere, og dermed bliver prisen noget højere end det koster med elbiler. Prisen er ca. 1,5-2x højere end prisen på benzin.

Selvom e-Fuels på CO2 fronten er grøn, udleder de dog andre stoffer som forurener. Dette inkluderer bl.a. NOx, svovldioxid og mindre aerosoler som kan være skadelige. Her er elbiler mere grønne.

Hvorvidt e-Fuels bliver undtaget fra EU forbuddet fra 2035 er endnu ikke afgjort, men det finder vi formentlig ud af snart.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Larsen siger:

Hvis CO2 fra fx kraftværker anvendes og derefter udledes fra e-fuels, så der de jo reelt ikke grønne men blot halverer de den udledning, der ellers ville være kommet. Så at kalde dem grønne, CO2 neutral o lign er ren greenwashing

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x