DK-domæne vs. nyt gTLD – hvad skal jeg vælge?

Der er blevet frigivet rigtig mange nye domæneendelser (gTLD), som kan give nye unikke domænenavne. Men hvad er egentlig bedst? Et DK-domæne eller et nyt gTLD?
Hvis du skal have et nyt domæne til din hjemmeside, der henvender sig til danskere, er det oplagte et DK-domæne. På samme måde hvis du henvender dig til en international målgruppe, er det oplagte et COM-domæne. Det er de fleste enige i.
Men på det seneste er der blevet frigivet et hav af nye domæneendelser, lige fra .ONE, .XYZ, .NINJA, .PW, .TOP, .SUCKS, .ROCKS osv. Dette giver nogle nye fordele, som man ikke skal glemme når man leder efter et nyt domæne.
Fordelen ved at vælge et af de nye gTLD fremfor et DK-domæne er:

  • At du nu kan få fat i nye unikke domænenavne, der for længst har været optaget som DK domæne. Forestil dig f.eks. at vælge garn.xyz fremfor ulriksgarnbutik.dk. Garn.dk ville jo nok ikke være ledig, men med de nye gTLD får du mulighed for at få det navn du ønsker.
  • At de aktiveres nemmere. Et DK-domæne tager typisk et døgn for at blive aktivt, fordi det skal igennem DK-hostmaster. Ligeledes sker det når du skal forny domænet. Ved et af de nye gTLD, kan du ordne det hele ved din webhotel udbyder – og det aktiveres med det samme.
  • At du har mulighed for at være anonym i WHOIS registeret. Både Unoeuro og Namecheap tilbyder at du kan stå anonym i WHOIS registeret og derfor ikke behøver have din private adresse tilknyttet dit domæne.
  • At du kan beskytte din mail bedre mod spam – i hvert fald hvis du vælger Namecheap til at gøre dig anonym. Her dannes der løbende en ny tilfældig genereret e-mailadresse, som blot viderestiller til din e-mailadresse. Får spammere fat i adressen, er den ugyldig efter 5 minutter.

Ulempen ved at vælge et nyt gTLD fremfor et DK-domæne, kan være at det rent SEO-mæssigt er sådan at et DK-domæne honoreres højere end et nyt gTLD. Det ændrer sig formentlig med tiden – og du kan i Google Søgekonsol ændre den geografiske placering af domænet, så målgruppen også er danskere. Og så er gevinsten ved et DK-domæne ikke længere så stor. Spørgsmålet er så om gevinsten ved at du vælger et bedre keyword i domænenavnet ved et nyt gTLD, kan opveje ulempen ved at det er et nyt gTLD.
Med tiden vil forskellen mellem de gamle domænenavne og nye gTLD formentlige flade ud, fordi de nye gTLD bliver mere almindelige. Og her skal du huske på at det er nu de gode domænenavne er ledigt ved de nye gTLD. Det er formentlig slut om en fem års tid.
Så sørg for at købe et domænenavn ved de nye gTLD inden de gode er væk. Du kan altid 301 viderestille det til dit DK-domæne.
I den forbindelse er det værd at bemærke at Namecheap lige nu har et tilbud på følgende nye gTLD, hvor du kan få et domæne for 0,88 $ for det første år. Det er altså under en 10’er for et nyt domæne. Med Namecheap kan du herefter pege dit domæne hen på f.eks. Unoeuro, hvor du har dit webhotel. Dette gør du bare i DNS konfigurationen hos Namecheap.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x