Disse data indsamler Facebook om dig, hvis du ikke har en profil

Sidste uge blev Facebooks stifter Mark Zuckerberg afhørt i den amerikanske kongress, hvor han skulle svare på mere end 500 spørgsmål. Her kom det frem at Facebook også overvåger dig der ikke har en Facebookprofil. Se her hvordan og hvad de indsamler.
Vidste du at selvom du ikke har en Facebookprofil eller du har slettet din Facebookprofil, så overvåger Facebook dig stadigvæk? Faktisk er facebookbrugere i princippet bedre stillet, fordi de har i det mindste adgang til de data der er registreret og muligheden for at slette dem. Det har du ikke hvis du ikke har en profil.
I et nyt blogindlæg fortæller David Baser, der er Product Manager Director for Facebook, hvad det er for nogle data Facebook indsamler om dig der ikke har en profil. Han er leder for det team hos Facebook der tager sig af privatliv og databrug, og at Facebook overholder GDPR-reglerne.

Hvor får Facebook informationerne fra?

Du troede måske at Facebook ikke kunne samle data om dig, når du ikke har en profil. Eller måske du troede at det var kun de ting du skrev mens du var på Facebook, der kunne indsamles. Men det er ikke helt korrekt.
Mange hjemmesider har nemlig installeret forskellige scripts, der gør det muligt for Facebook at indsamle data. Det kan for eksempel være muligheden for at logge ind med Facebook, en widget der viser de seneste indlæg på hjemmesidens Facebookside eller noget så uskyldig som en like-knap der vises på siden.
Det er ikke kun hjemmesider, der indsamler data for Facebook. Det samme gør også mange apps, der også bruger Facebook’s tjenester.
Når du besøger en hjemmeside eller en app, der har nogle af Facebook’s værktøjer installeret, så registreres der informationer om dig. Og det gælder uanset om du ikke har en Facebookprofil eller faktisk er logget ud. Det skyldes at disse hjemmesider ved ikke om du har en Facebookprofil eller ej – den information får hjemmesiderne ikke fra Facebook. Det er i princippet en god ting, at Facebook ikke deler den information med hjemmesiden.
Det er også vigtigt at forstå, at her er Facebook ikke alene. Der er mange andre tjenester der registrerer informationer om dig på nøjagtig samme måde, når du bevæger dig rundt på internettet. Det gør for eksempel Google, der også har like-knap eller Google Analytics installeret, som fortæller hjemmesideejerne hvor mange der er kommet og besøgt deres hjemmeside.

Hvilke data indsamles så?

Det at der indsamles data er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Der findes masser af gode formål med at indsamle data. For eksempel registrerer en del webshops hvad du har proppet i indkøbskurven, så du kan handle videre inden du skal betale. Eller din yndlingshjemmeside registrerer måske at du allerede er logget ind, så du ikke skal logge ind en gang til.
Mere kommercielt er formålet at dataene skal bruges til at målrette reklamer mere til dig. Det er en win-win situation. For Facebook betyder det at du sandsynligvis vil have en større tendens til at klikke på reklamerne, så de kan tjene mere penge. For dig betyder det, at du ikke skal glo på ligegyldige reklamer, men faktisk få vist reklamer du er interesseret i. Husk på, at det er reklamerne der finansierer alle de mange hjemmesider og tjenester der findes på internettet, og uden dem kunne alternativet være at du skulle betale for at bruge tjenesterne.
Facebook bruger også din IP adresse og information om hvor mange hjemmesider du besøger pr. minut, for at kunne bestemme om du er en bot. Bots anvendes nemlig til at spamme hjemmesider og Facebook til, og dem vil Facebook selvfølgelig undgå at lukke ind. Udfra IP adressen kan Facebook også bestemme din lokation, og det kan Facebook for eksempel bruge til at tjekke om det faktisk er en hacker der prøver at logge ind.
Så når du bevæger dig rundt på nettet registreres hvilke hjemmesider du besøger, hvor i verden du befinder dig, hvilken browser du surfer fra, hvilket operativsystem du har installeret og generelt de ting du interesserer dig for når du surfer rundt. Så hvis du er inde og søge på en ny støvsuger, vil du sandsynligvis snart få vist reklamer for en støvsuger i enten Google eller Facebook.

Skal jeg være bange for Facebook?

Grundlæggende set skal du ikke være bange for de data som Facebook indsamler. Husk på, at det sker over stort set hele internettet og af mange aktører. Overvågning er derfor en del af internettet, og det skal du huske når du bevæger dig rundt. Du skal nemlig tænke dig over hvad du rent faktisk deler på Facebook og resten af internettet. Fordi du bør ikke lægge noget op på Facebook, som ikke tåler dagens lys næste morgen.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x