Depositum og Indskud – hvad er forskellen?

Når du skal have en ny lejlighed, kan der være forskellige begreber der kan være svært at overskue. Her får du et overblik.

Du skal altid betale et vist beløb når du flytter ind i en lejlighed. Og hvis du er heldig får du nogle af pengene tilbage igen når du flytter. De to mest hyppige begreber er nok “Depositum” og “Indskud”, som godt kan opfattes som det samme, men dette er nu ikke helt rigtig.

Hvad er et depositum?

Et depositum er udlejers sikkerhed for at hvis du flytter, så får han dækket sine flytteomkostninger. Det er altså et beløb du betaler til udlejer, som så holder på dem til du er flyttet. Og så skal han betale dem tilbage når flytteomkostningerne, fx. til maling, er blevet gjort op.

Ifølge § 34 i Lejeloven kan depositummet maksimum udgøre det der svarer til 3 måneders husleje:

§ 34. Udlejer kan i lejeforhold om beboelseslejligheder og enkeltværelser til beboelse ved lejemålets indgåelse som depositum kræve et beløb svarende til indtil 3 måneders leje. Beløbet henstår til sikkerhed for lejerens forpligtelser ved fraflytning.

Så hvis din husleje er 3.500 kroner pr. måned, så kan depositum altså maksimalt udgøre 10.500 kroner.

Hvad er så forudbetalt leje?

Et andet begreb du ofte ser er forudbetalt leje. Det er husleje du betaler på forskud. Af Lejelovens § 34 fremgår ligeledes at den forudbetale leje maksimalt kan udgøre svarende til tre måneders husleje.

Det betyder at hvis din husleje er 3.500 kroner pr. måned kan udlejer altså kræve at du betaler et depositum på 10.500 kroner og forudbetalt husleje på 10.500 kroner. Altså totalt set 21.000 kroner.

Når du betaler forudbetalt leje, så svarer det til at du har betalt husleje for det antal måneder der er opkrævet. Dem får du også tilbage når du flytter, fordi her kan udlejer trække fra den pulje de sidste måneder. Så du får sædvanligvis ikke disse penge tilbage får du flytter igen, men de bidrager måske til din husleje i det overlap mens du flytter i den næste lejlighed.

Hvad er så indskud?

Indskud er betegnelsen for alt det du skal betale inden du flytter ind. Det er altså summen af depositum og forudbetalt leje. Så hvor du i nævnte eksempel skulle betale 10.500 kroner i depositum og 10.500 kroner i forudbetalt leje, så svarer det altså til at du betaler 21.000 kroner i indskud.

Det bør dog nævnes at mange blander de to begreber indskud og depositum sammen, men dette er altså ikke helt korrekt.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Sofia Conny
3 år siden

har lejet et hus i 2014 skulle betale et depositum fik lov at dele beløbet i mindre beløb, de ting der skulle bringes i orden i huset og haven skete aldrig, stoppede med at afdrage mere på depositum og udlejer sagde så at så måtte vi se når tingene var lavet , er ikke sket endnu , nu vil han så havde resten hvordan skal jeg forholde mig til det, han får intet i orden , lige fra gasfyr der ikke virker , vandskade for over 2 år siden der ikke er lavet endnu , en råden dør der ikke… Læs mere »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x