Crux Linux – Letvægtsdistribution af Linux

Crux er en Linuxdistribution hvor princippet er at den skal være en letvægtsdistribution og “keep it simple”. Det er derfor en linuxdistribution primært for avancerede brugere af Linux.
Det er altid spændende at studere forskellige Linuxdistributioner. Jeg tager ofte et kig på Distrowatch, for at se hvilke Linuxdistributioner der er populære og hvilke andre nyheder der er. Denne gang har jeg taget et kig på Crux Linux, der lige nu er nået til version 3.3.
Det er en linuxdistribution der gerne skulle kunne køre på mange enheder, og derfor prioriteres det at holde tingene enkelt. De har derfor et simpelt tar.gz pakkesystem og kun få simple pakker med i linuxdistributionen, når du installerer den.
Crux er måske ikke lige den mest populære linuxdistribution. I gennemsnit fik Crux-siden 167 unikke besøgende på Distrowatch over de seneste 12 måneder. Til sammenligning får Linux Mint knap 3000 besøgende hver dag.
Der er ikke noget grafisk miljø (GUI) med når du installerer CRUX. Det er sådan set også pointen, fordi det netop er rettet mod de mere avancerede brugere.
Som noget særligt anvender Crux det der hedder et port system til at installere opdateringer. Jeg har faktisk ikke prøvet at opdatere programmer gennem et port system endnu, men såvidt jeg har forstået er der tale om at der lægges færdige pakkefiler ind i en mappe, hver gang noget skal opdateres. Altså en helt simpel struktur som er i Crux’ ånd.
En af fordelene ved at bruge porte er at man altid vil have den senest stabile version installeret. Grundlæggende set foregår opdatering via porte ved, at forskellige personer har ansvaret for at opdatere portene med bestemte pakker. Det vil sige de skal sørge for at portene til enhver tid indeholder den senest stabile version for det program eller pakke. Brugerne af Crux kopierer så en såkaldt httpup-fil til/etc/ports/ mappen i deres Crux-installation og tilføjer stien til /etc/prt-get.conf. Dette skulle så sørge for at pakkerne der opdateres gennem porten bliver opdateret.
Crux virker som en linuxdistribution der kunne være en oplagt kandidat til en server, en mindre computer eller måske en Raspberry Pi. Du kan læse mere om Crux i håndbogen på deres hjemmeside.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x