ANPG – automatisk nummerplade genkendelse

Politiet vil tage en nyere teknologi hvor en nummerplade kan aflæses automatisk på et billede hvor nummerpladen indgår. Teknologien kaldes for ANPG der står for Automatisk nummerplade genkendelse. 
Det er en potentielt stærk teknologi der kan bruges til mange anvendelige ting. Politiet vil måske kunne køre rundt med et kamera på deres politibiler og dermed automatisk få besked, hvis den bil der kører foran er stjålet. Kriminelle der kører over grænsen vil automatisk kunne alarmere politiet. Alt i alt en meget anvendelig teknologi med stor betydning for politiets arbejde.
Man kan dog frygte at den nye teknologi også er med til at øge overvågningen i samfundet og dermed skade retssikkerheden. Man kan nemlig stille en masse retssikkerhedsmæssige spørgsmål: Vil andet end nummerpladen kunne genkendes på et billede? Vil borgeres færden rundt i landet kunne kortlægges? Vil billederne blive arkiveret?
Teknologien virker altså ved at kameraet tager et billede. Så kan software analysere billedet og genkende en nummerplade. Herefter kan den aflæse nummerpladen og slå den op i en database. Hvis systemet finder nummerpladen i databasen udløses en såkaldt “hit” event – mens et negativt resultat udløser et “no hit” event.
Hvis der kommer et “hit” event, vil oplysningerne naturligvis blive gemt til efterforskning. Men hvis der kommer et “no hit” event, vil dataene stadig blive gemt i 30 dage – noget Datatilsynet også har kritiseret.
Hvad mener du? Vil den nye ANPG teknologi kunne medføre for meget overvågning – eller er det en vigtig del af bekæmpelsen af terror og kriminalitet? Skriv gerne en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x