Alvorlig trussel mod danske virksomheder – hav styr på jeres IT

De seneste år har vi set en kæmpe stigning i IT-truslen mod danske virksomheder. Vi kigger her nærmere på hvad en IT serviceaftale kan gøre for din virksomhed. 
IT-kriminelle er begyndt blive meget professionelle i deres angreb på danske virksomheder. I gamle dage kunne en simpel firewall og antivirusprogram som regel fjerne de fleste trusler. Sådan er det ikke mere.
I dag ser vi avancerede angreb, hvor de kriminelle udnytter svagheder ved medarbejderne i din virksomhed, til at komme indenfor. Et eksempel på dette er den såkaldte Post Nord Virus, der hærgede Danmark især sidste år, men som stadig spøger rundt omkring. Her sendes en mail til en af dine medarbejdere om at der er kommet en pakke fra Post Nord. Mailen ligner meget de sædvanlige mails fra Post Nord – faktisk ufatteligt meget. Det får hurtigt dine medarbejdere til at klikke på deres links, hvorefter der installeres en virus der tager dit IT-udstyr og dine data til fange.
Denne oplevelse har mange danske virksomheder efterhånden prøvet. De har prøvet at få besøg af en af de mange cryptolocker vira der bliver udviklet. Når de kommer indenfor krypterer de alle de fortrolige dokumenter du har på dine harddiske og alle computere i virksomheden. Du får kun nøglen til at kunne dekryptere dine data, hvis du betaler en løsesum til dem. Nogle gange stjæler de også dine data og truer med at offentliggøre dem, hvis du ikke betaler.
Udover at dine data kan forsvinde eller blive delt med hele verden, skal du også regne med at dine computere vil kunne være nede i adskillige dage. Tænkt hvad det gør ved en virksomhed, der også skal kunne kommunikere med sine kunder. Her gælder det 0m at få sine computere hurtigst muligt oppe at køre.
Der findes forskellige ting du kan gøre for at forhindre eller forebygge disse angreb, som jeg kort her vil komme ind på.

Gør det selv løsningen

Gør det selv løsningen er selvfølgelig at du selv klæder dig på til at dels kunne forebygge disse IT-angreb og dels kunne håndtere at det sker. Der er flere ting du her skal være opmærksom på.
Du skal naturligvis have installeret sikkerhedssoftware der kan beskytte dit IT-udstyr. Det omfatter blandt andet antivirusprogrammer og firewalls. Sørg for at alle ind- og udgående mails bliver scannet. Installer evt. også begrænsninger på hvilke hjemmesider der kan besøges, så dine medarbejdere ikke besøger trusselsider.
Det vigtigste er at have backup, fordi det kan genskabe dine tabte filer hvis du mister dem. Sørg for at have installeret backup der løbende tager backup, så du er sikret. Sørg også for at backup’en er beskyttet mod selv at kunne blive krypteret af disse Cryptolocker vira. Og vigtigst af alt: Sørg for Guds skyld for at have en plan for hvad du gør hvis du bliver angrebet.
Fordelen ved en gør det selv løsning er naturligvis at det på den korte bane bliver billigere, fordi du håndterer det selv. Ulempen er dog at det kan blive dyrere på længere sigt, hvis du får et angreb. Det kan jo være at en virus lægger dit IT-udstyr ned i adskillige dage, så du ikke kan arbejde.

Få en serviceaftale

En anden løsning er at du får hjælp fra professionelle IT-virksomheder der ved noget om hvordan man forebygger disse ting. Du kan f.eks. få en IT-serviceaftale hos firmaet XPconsult.dk, der kan sikre dig at du får hjælp når det går galt.
I en sådan IT-serviceaftale hører der en del forskellige ydelser med. De kan f.eks. hjælpe dig med både e-mail og telefonsupport når du eller dine medarbejdere har brug for hjælp. De kan også hjælpe dig med at sikre at din virksomheds IT-software til enhver tid er opdateret, at du får taget løbende backup, har en god antivirus løsning og firewall. Altsammen ting der forebygger IT-angreb og sikrer dig når uheldet er ude.
Der er mange andre ting der også er relevant i en virksomhed, herunder hvilket IT-udstyr eller software du skal vælge. For mange kan det måske synes simpel fordi du vælger bare hvad du kan lide. Alligevel er det vigtigt at overveje om den software du vælger generelt opdaterer tit og ikke er hullet som en si, så du er eksponeret overfor truslerne mod virksomheden.
Alle disse mange ting og meget mere er inkluderet i den IT-serviceaftale du kan få hos XPconsult. De kalder den selv en XPect Serviceaftale og du kan læse mere om den her.

Få nogen til at styre dit IT-udstyr og software

Udover en serviceaftale, kan du faktisk også få XPconsult til at holde styr på al din virksomheds udstyr og software. Det kan faktisk være rart at nogen der har den faglige kompetence også styrer dit IT, så du ikke behøver at bekymre dig om det. Her har XPconsult også en del IT-løsninger til virksomheden som du kan kigge nærmere på her.
Du kan både have dem til at styre dine servere i skyen, men sådan set også lokale servere. De kan hjælpe dig med backup, holde styr på dit netværk og få dem til at sikre dig Office 365 på alle dine computere.
Personlig synes jeg det er en rigtig god ide at outsource kontrollen med dit IT-udstyr til et andet firma, så du kan koncentrere dig om din kerneforretning. Selvom det koster at have sådan en aftale, giver det ofte i længden mere på bundlinjen og besparelser når det går galt.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Simon
4 år siden

Hej Andreas.
Tak for en god artikel!
Det er meget tankevækkende hvad der kan gå tabt, ved bare at klikke på den forkerte mail. Jeg har min egne virksomhed hvor vi ikke er så mange, og derfor føler jeg ikke, at jeg har kapital til at ansætte folk til at styr min sikkerhed. Er der nogle programmer, som du anbefaler, hvis jeg vil forebygge selv? Jeg er helt ok med en PC, så jeg er sikker på jeg kan sætte det op, jeg er bare i tvivl om, hvad jeg bør bruge af software 🙂
Mvh Simon

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x