Alt dansk musik forsvinder fra YouTube

Google har ikke kunnet indgå en aftale med Koda om rettigheder til dansk musik, og derfor fjerner de alt dansk musik fra YouTube.

For at YouTube kan afspille videoer med dansk musik, er de nødt til at have en licens med Koda. Den er for øjeblikket under forhandling.

Når dansk musik kommer på YouTube er det også i musikskabernes interesse, fordi en del af deres lyttere findes her. Men det er ingen hemmelighed at kunstnerne har været utilfredse med hvor lidt de får betalt af Google.

Koda er derfor gået ind til forhandlingerne for at kræve mere, mens Google vil have beløbet sat ned. Under en midlertidlig forlængelse krævede Google at det blev sat ned med 70%, men det krav accepterede Koda ikke.

Derfor har Google meddelt at de inden for kort tid fjerner alt dansk musik fea YouTube. Først når der kommer en aftale kan indholdet komme tilbage.

På den måde presser Google nu Koda, fordi kunstnerne nu mister deres mulighed for at kunne være på YouTube.

Kodas mediedirektør, Kaare Struve, udtaler:

Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår.

Dansk musik fjernes ikke kun fra YouTube, men også fra YouTube Music, så YouTube Premium snart ikke kan høre dansk musik. Det store spørgsmål for Koda er, om dansk musik kan leve uden YouTube. Tilsvarende er det gode spørgsmål for Google, om YouTube Music kan leve i Danmark uden dansk musik.

Hvor aftalen mellem Google og Koda ender vil vi se de kommende uger. Den danske musik skal være fjernet fra den 1. august, men kun så danskere ikke kan høre det. Personer fra udlandet eller danskere med en VPN forbindelse skulle altså stadig have adgang til dansk musik.

Dansk indhold på YouTube er allerede begyndt at blive fjernet fra YouTube og man får så denne besked:

Det har fået nogle danske kunstnere til at reagere, bl.a. Bryan Rice i et Instageam post, hvor han skriver:

Den almene dansker tror nok, at vi får mange penge for streaming, men man tjener virkelig ikke meget på YouTube, og at de så vil skære endnu mere i det, er bare fuldstændig uhørt

Han kalder Google’s metoder for mafiametoder.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x