Realrenten – Hvad er det?

Her kan du læse hvad realrenten er for noget og hvad det har med inflation at gøre.

I disse måneder er inflationen rekordhøj, men trods dette ventes det endnu ikke at centralbankerne vil hæve renten lige med det samme. Dette kan gøre den såkaldte realrente meget lav.

Realrenten er den nominelle rente fratrukket inflationen:

Realrenten = Nominel rente – Inflation

Udtrykket minder om udtrykket realindkomst, hvor indkomsten også er reguleret for inflationen. Det er et udtryk for at renterne ikke er så meget værd, hvis inflationen er høj.

Hvis du for eksempel låner 1.000 kroner til en rente på 4% skylder du efter et år 1.040 kroner. Men hvis priserne stiger med fx. 2% (en inflation på 2%), så vil tilsvarende varer og ydelser koste 1.020 kroner året efter. Det betyder at du reelt kun har tjent 20 kroner – eller 2% – og dette svarer til realrenten.

Hvis inflationen overstiger den nominelle rente, så bliver realrenten negativ. Realrenten svinger mellem at kunne være positiv og negativ. Nedenunder ses den nominelle rente i eurolandende for kortfristet bankindskud, sammen med realrenten og inflationen. Som det ses har inflationen siden 80’erne været faldende og det samme har den nominelle rente, hvilket har ført realrenten ned i nærheden af 0%.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x