ECB fastholder renteniveauet

På ECB´s rentemøde valgte de at fastholde de styrende renter.

Vi kommer fortsat til at se et lavt renteniveau i EU fremover, og ECB vælger en mere forsigtig tilgang for at stramme op på pengepolitikken. De har netop afholdt seneste rentemøde,

Renten ved de primære markedsoperationer og renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten fastholdes på henholdsvis 0,00 pct., 0,25 pct. og -0,50 pct, fortæller ECB.

En af de ting der har talt for at vi nærmer os en stigning i renterne, er den stigende inflation. ECB vælger dog stadig en forsigtig tilgang, da en del af inflationsstigningen er midlertidlig, og den økonomiske genopretning efter COVID-19 pandemien er fortsat skrøbelig.

De nyeste tal for inflationen i Eurozonen viste en stigning i inflationen fra 3,4% i september til 4,1% i oktober. Det er især de stigende energipriser der presser inflationen, og disse er steget med 23,5% i oktober sammenlignet med samme måned sidste år. Kigger man på kerneinflationen, dvs. inflationen fratrukket energi og fødevarer, ser man dog også en stigning fra 1,9% i september til 2,1% i oktober. Dette er det højeste niveau siden 2002.

Kilde: Eurostat (tabel ses her)

Som det ses på nedenstående graf er inflationen for EU rekordhøj lige nu.

ECB skriver i deres pressemeddelelse følgende:

ECB’s officielle renter forbliver på deres nuværende eller et lavere niveau, indtil det konstaterer, at inflationen når to procent et godt stykke tid inden slutningen på dets fremskrivningsperiode, og at den – varigt – forbliver på dette niveau i resten af fremskrivningsperioden, og Styrelsesrådet vurderer, at der, for så vidt angår den underliggende inflation, er opnået tilstrækkelige fremskridt til, at de er i overensstemmelse med en inflation, der stabiliserer sig på to procent på mellemlangt sigt. Dette kan også indebære en overgangsperiode, hvor inflationen ligger moderat over målet.

Pressemeddelelse fra ECB

Man forventer altså at holde renterne lave, indtil man er sikker på at inflationen varigt holder sig omkring 2% og at der ikke bare er tale om en midlertidlig stigning. Endvidere accepterer de at inflationen i en periode vil ligge over 2%, som ellers normalt er målet.

ECB fortsætter også opkøbsprogrammet PEEP, dog i et moderat lavere tempo. De fortsætter også med opkøbsprogrammet under APP, og her fortæller de at dette opkøbsprogram vil ophøre, før ECB vil begynde at tænke på at hæve renterne.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x