MariaDB vs MySQL database – hvad er forskellen?

MariaDB erstatter i disse år MySQL, så hvis du tidligere anvendte MySQL er det MariaDB du nu skal vælge.
Tidligere når du skulle programmere PHP hjemmesider kunne du installere en færdig pakke med en PHP server og en MySQL database, der hed LAMP. I dag hedder pakken blot XAMPP og i stedet for MySQL er det MariaDB der er kommet i pakken. Det kan selvfølgelig godt forvirre, men der er en god grund til det.

Hvad er MySQL?

MySQL er den mest udbredte og populære database, som PHP hjemmesider kommunikerer med. Databasen er open source og helt gratis. Det stammer tilbage fra 1995 hvor et finsk-svensk firma MySQL AB udviklede den første version af MySQL. I starten var det egentlig mest ment som et personligt projekt, men det udviklede sig til den mest udbredte database til PHP hjemmesider og er det stadig den dag i dag.
I 2008 blev MySQL opkøbt af Sun Microsystems for 1 milliard dollars. De fusionerede nogle år senere med Oracle, der stadig i dag ejer MySQL. I 2009 brød en gruppe af de originale udviklere ud af MySQL projektet, og stiftede dengang MariaDB projektet.

Hvad er MariaDB?

MariaDB er altså et databaseprojekt der er afledt af MySQL. Det er open source ligesom MySQL og det er nogle af de oprindelige udviklere af MySQL der står bag. Udviklerne brød ud fra MySQL af frygt for at Oracle på et tidspunkt ville begynde at kræve penge for at folk kunne bruge deres database. MariaDB der styres af MariaDB Foundation har en vision der hedder at det altid vil være open source.
MariaDB bliver mere og mere udbredt og ser ud til at erstatte MySQL i stor grad. Hvorfor kommer vi ind på lidt senere. Men det er værd at bemærke at Google, Wikipedia og WordPress.com er nogle af dem der bruger MariaDB.

Hvorfor er MariaDB bedre?

Der er flere grunde til at MariaDB er bedre end MySQL og hvorfor flere og flere går over til MariaDB. En af de mest oplagte er at MySQL nu ejes af Oracle, og de fleste af udviklerne er smuttet over til MariaDB. Oracle udvikler bestemt stadig på MySQL, men udviklingsprocessen er meget mere åben ved MariaDB. Herudover kan man jo frygte at Oracle engang i fremtiden vil begrænse de fri muligheder der er ved MySQL.
En anden fordel er at MariaDB er hurtigere. En tommelfingerregel siger at MariaDB øger hastigheden på serveren med ca. 5%. MariaDB indeholder også nøjagtig de samme muligheder du har med MySQL plus nogle flere. Det betyder også at du kan bruge de samme SQL koder til at kommunikere med en MariaDB database som du kan med MySQL. Og phpMyAdmin virker også stadig med MariaDB databasen.
De fleste der bliver ved med at bruge MySQL er fordi de enten ikke kender MariaDB eller bare fortsætter med den database, de har brugt i årevis. Men det er ikke svært at skifte til MariaDB når du kan bruge de samme koder til at kommunikere med databasen. Derfor vil jeg klart anbefale at skifte til MariaDB.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x