Opsæt SEF-URLs i Joomla

Denne guide skal hjælpe med at opsætte Joomla til at anvende søgemaskinevenlige URLs, kaldet SEF-URLs. Guiden er udarbejdet udfra Joomla 3, men kan også anvendes på Joomla 2.5. Egentlig er den basale del af SEF-URLs slået til som standard i Joomla. Man kan dog udvide det så man får endnu kønnere og søgemaskineoptimerede URL-adresser. Desuden er der set eksempler på forskellige webhosts og automatiserede Joomla installationer som genererer en Joomla installation, der ikke har det slået til som standard. Derfor vil jeg i denne artikel forsøge at komme hele vejen rundt omkring SEF-URLs i Joomla.

Hvad er en SEF-URL?

Først skal man jo lige forstå hvad en SEF-URL er, hvis du ikke allerede gør det. En URL-adresse er  adressen til din webside og findes oppe i adresselinjen i din browser. SEF står for Search Engine Friendly eller Søgemaskinevenlig. Der er altså tale om at få dine URL-adresser til at være søgemaskinevenlige og dermed også se kønnere ud for den besøgende.
Hvis man slår alt SEF-URL systemet fra i Joomla 3, får man en adresse til en artikel der ligner noget i retningen af:
http://www.ditdomaene.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=1:test-article&catid=2&Itemid=101
Denne artikel siger ikke særlig meget om hvad artiklen handler om eller hvilke kategorier du har placeret den i. Desuden er der en masse informationer, som søgemaskinerne ikke har brug for – altså overflødig information. Søgemaskinevenlige URLs handler om at den skal være let at læse for søgemaskiner, skal fortælle søgemaskinerne hvad siden handler om og ikke indeholde noget overflødigt. Det er den type adresser vi vil kigge på her.

Opsæt basal SEF-URL

Det er denne indstilling der burde være slået til som standard, og har været det siden Joomla 1.6. Som sagt er der dog set eksempler på at dette ikke har været tilfældet, så jeg gennemgår det alligevel her.
Først logger du ind i Joomla Backend (administrationen) og vælger System og så Konfiguration. Ude i højre side finder du indstillingerne til søgemaskineoptimering, kaldet SEO indstillinger. Vil du vide mere om søgemaskineoptimering af Joomla, kan jeg anbefale denne artikel omkring opsætning af Søgemaskineoptimering i Joomla. Hvis alt er slået fra vil det se således ud:
SEF-URLs i Joomla
Normalt vil der dog være sat Ja under “Søgemaskinevenlige internetadresser”, hvilket er det samme som SEF-URLs. Står den på Nej er den slået fra. Du slår den til ved at klikke på Ja og herefter på Gem. Så vil URL adressen for en artikel på din webside se således ud:
http://www.ditdomaene.dk/index.php/2-uncategorised/1-test-article
Her får du bl.a. at vide at artiklen har titlen “test article” og ligger i kategorien “uncategorised”. Nu er dette selvfølgelig nogle kedelige titler, fordi det kommer fra mit Joomla test system, men på en rigtig webside vil du have nogle gode titler og kategorier som derfor vil blive vist her.
Dette er den basale SEF-URL indstilling. Der er dog stadig nogle ting man kan gøre bedre. Bemærk  at der stadig står “index.php”, som også er helt overflødigt og at der står kategorinr. og artikelnr. At fjerne kategorinr. og artikelnr. kan du ikke i Joomlas indbyggede system, men det kan dog lade sig gøre. Man kan dog diskutere hvorvidt de skal fjernes, da de godt nok er overflødig overfor søgemaskinerne, men ikke for din egen side. Fjerner man dem, skal der nemlig ske et ekstra kald til databasen – dette vil gøre din webside langsommere og medføre til at den ikke er så søgemaskineoptimeret. Man kan altså så sige at man for at gøre ens URL mere SEF, gør ens webside mindre SEO (Søgemaskineoptimeret). Jeg synes dog ikke at man ikke skal overveje at fjerne dem, hvis det ikke går meget ud over hastigheden, hvilket kommer helt an på den side man vil lave. Hvis prisen for at gøre ens URL mere SEF er meget lille, kan man godt gøre det.

Udvidet SEF opsætning af Joomla

Nu vil vi gerne fjerne index.php. Dette gør man ved at slå “Brug URL omskrivning” til. Her vil jeg anbefale at du tjekker at det er en Apache server og ikke IIS server du har som host (selvom det også godt kan lade sig gøre med IIS).
Før du slår det til, skal du først opsætte en såkaldt .HTACCESS fil. Det er en fil som skal lægge i roden af FTP serveren og som indeholder nogle indstillinger for hvordan URL adressen skal se ud, samt om der skal ske nogle viderestillinger.
Der er i forvejen allerede en .HTACCESS med i standardinstallationen af Joomla. Den er bare blevet omdøbt til HTACCESS.txt – altså en tekstfil. Denne skal du omdøbe i FTP-serveren, så den hedder .HTACCESS (Husk både at fjerne .txt og tilsætte et . foran navnet). Før var det en tekstfil med navnet HTACCESS, men nu er det blevet en .HTACCESS.fil uden navn.
Herefter kan du slå “Brug URL omskrivning” til i Joomlas konfiguration.
Dette skulle gerne gøre at du får en URL der ligner denne:
http://www.ditdomaene.dk/2-uncategorised/1-test-article
Dette har altså fjernet “index.php” og nu er din URL blevet søgemaskinevenligt. Du kan allerede stoppe her, fordi den er tilstrækkelig søgemaskinevenlig til at det også gavner din søgemaskineoptimering.

Hvad hvis det ikke virker?

Her kan det være mange forskellige ting der er galt. Hvis nogle af nedenstående ting ikke virker, er du velkommen til at skrive en kommentar nedenunder, så skal jeg prøve at kigge på det.

Udkommenter Option +FollowSymLinks

I .HTACCESS filen er der en linje hvor der står:
Options +FollowSymLinks
Prøv at udkommentere denne ved at skrive # foran. Det betyder at den ikke læses. Så vil der stå:
# Options +FollowSymLinks
Se om det ikke virker. Hvis ikke det gør så fjern # igen.
Grunden til at dette kan være årsagen, er at serveren hos din udbyder kan være konfigureret, så det allerede er slået til.

Udskift .HTACCESS fil

DIn .HTACCESS fil kan være blevet beskadiget. Det kan enten være af dig selv eller din udbyder der har ændret den, i forbindelse med en 1-click installation. Nedenunder har jeg zippet Joomlas standard .HTACCESS fil, som du kan downloade, unzippe og smide ind i roden af din FTP server og se om det virker.
Download standard .HTACCESS fil til Joomla
Hvis det stadig ikke virker er du velkommen til at smide en kommentar, så kan jeg prøve at kigge på det. Dette har været de hyppigste fejl der har været, som folk har henvendt sig til mig for.

Generelle tips til dine URL-adresser

Her er nogle generelle tips som du skal huske når du laver URL adresser. Joomla er egentlig god til selv at styre det, når du ikke selv skriver en alias, men lader Joomla selv generere en. Men her kommer disse tips alligevel:

  • Undgå “_” i URL-adresser – brug “-” i stedet. Google læser “-” som mellemrum og “_” læser den ikke. Derfor vil den slå to ord sammen til ét, hvis du anvender “_”. Dette giver en dårligere søgemaskineoptimering. 
  • Brug ikke en suffix i din URL, såsom .HTML eller .PHP. Dette kan også indstilles i Joomla, men det anbefaler jeg ikke. Ikke fordi det gør din webside mindre søgemaskineoptimeret eller søgemaskinevenlig, men fordi det er overflødigt og derfor ikke bør være der.
  • Undgå Æ, Ø og Å i URL adresser. Det fungerer udemærket ved selve URL-adressen, men ikke så godt hvis du inkluderer Æ, Ø og Å i aliaser. Google kan dog godt læse det, men der er stadig nogle søgemaskiner der ikke kan.
  • Undgå Unicode aliaser, men brug standard. Igen af samme grund, fordi det tillader Æ, Ø og Å eller lign. tegn og der er ingen grund til at inkludere disse.

Jeg håber denne artikel kunne hjælpe dig lidt med at opsætte SEF URLs. Har du flere problemer er du velkommen til at skrive en kommentar. Kunne du bruge artiklen, må du meget gerne dele den med dine sociale netværk.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Høye siger:

Hei, Andreas!
Denne artikkelen var veldig bra, tusen takk. Men jeg ønsker å ha url som er http://www.ditdomaene.dk/alias, altså uten kategoriene – bare rett på aliasen til hver side. Vet du om det kan gjøres, og i så fall hva?

Hej Høye!
Tusind tak. Jeg mener det extension der hedder sh404sef kan fjerne kategorier fra Joomla URL adresser. Prøv evt. det.
Mvh. Andreas

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x