UEFI – hvad er det og hvad har det med BIOS at gøre?

I mange år har vi elsket den simple BIOS, der styrede de mest følsomme dele i et operativsystem. Men i dag sælges 90% pc’ere med UEFI i stedet. Se her hvad UEFI er og hvad det har med BIOS at gøre.
BIOS er et lille stykke software der tidligere fandtes i enhver pc, men som i dag stort set fuldstændig er erstattet af den nyere teknologi UEFI. BIOS blev for mange år siden opfundet af IBM og har stort set ikke været fornyet siden.
BIOS styrer helt centrale indstillinger for din pc, som f.eks. tid og dato såvel som hvilke harddiske der skal bootes op i og rækkefølgen for hvad der skal bootes op i. Selvom man ikke har et operativsystem på pc’en, har man altid en BIOS. Og ved man ikke hvad man gør, kan man ødelægge meget ved at pille i BIOS.
BIOS styrer alt det der sker fra at du trykker på Power knappen og til at operativsystemet er klar. Operativsystemets software kommunikerer med software på hardwaren der hedder Firmware og tjekker om der er kommet noget nyt hardware og gør drivere klar.
Det karakteristiske ved BIOS er at ikke to pc’er har nøjagtig den samme BIOS, så derfor kan det være meget forskelligt hvordan man finder rundt i BIOS og hvad man kan indstille. Dette har med tiden gjort det svært at beskrive hvordan man begiver sig rundt i BIOS.

Så kom UEFI

Siden Windows 8 kom en ny teknologi på banen, der hedder UEFI. Det er en teknologi der skal erstatte BIOS og som forbedrer nogle af de svagheder BIOS havde, såsom hastighed og hardwarebegrænsninger. Teknologien blev oprindeligt lanceret af Intel i 2003 (hvor det blev kaldt EFI), men vedligeholdes i dag af et særligt UEFI-forum. Ofte beskrives UEFI som en udvidelse af BIOS eller som et lag over BIOS, men faktisk er det en erstatning for BIOS.
På hastighedssiden har UEFI forbedret opstarten markant, blandt andet ved at drivere kan køre før operativsystemet er klar. Dette gør at opstarten har ændret sig fra ca. 30 sekunder til 5 sekunder for nogle enheder.
Nogle andre forskelle mellem BIOS og UEFI er:

  • Den maksimale størrelse for en harddisk har ændret sig fra 2 TB (terabyte) under BIOS til nu 9,4 ZB (zettabyte).
  • Det maksimale antal partitioner har ændret sig fra 4 til 128.
  • UEFI understøtter det der hedder Security boot der kan forhindre virus i at inficere bootloaderen.

BIOS boot og UEFI boot

BIOS og UEFI booter op på harddisken på lidt forskellige måder. BIOS læser den første sektor på harddisken, som kaldes for en boot sektor og så kører den ellers filerne herfra. UEFI læser såkaldte EFI-filer der ligger på en særlig EFI-partition som man kalder for EFI System Partitionen (ESP).
Fordelen er at man så kan køre med forskellige bootloadere hvis man har flere operativsystemer, hvor BIOS kun kunne have én bootloader.
Det er derfor vigtig ved installationen af flere operativsystemer på en computer, at du er opmærksom på at få dem installeret på den rigtige boot mode.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Stegemüller siger:

Rigtig fin artikel. Jeg har altid holdt mig langt væk fra BIOS og den slags. Jeg tør ikke pille derinde, når jeg nu ikke helt ved, hvad jeg laver.

Det er selvfølgelig også bedst at holde sig fra hjertet af sin computer, hvis man ikke ved hvad man gør. Men det er nu ikke fordi det er så farligt endda, at ændre i BIOS. Det vigtige er at du kun ændrer én indstilling ad gangen og så ser hvilken effekt det giver. Så ved du nemlig også hvad du skal ændre tilbage igen, hvis det går galt.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x