SHEIN – værre end H&M og andre tøjmærker?

Tøj fra Shein er temmelig populært for tiden, men kritiseres samtidig for bl.a. kemikalier og børnearbejde. Men er de værre end andre tøjmærker.

Tøjmærket Shein er gået hen og blevet en del populært de seneste år. Det skyldes nok at deres tøj er ekstremt billigt, fx. er der eksempler på at piger kan købe kjoler til omkring hundrede kroner. Når man bestiller tøj derfra kommer de i de kendte Shein poser, og det er ofte genstand for flere youtube og Tiktok videoer når man skal åbne en pose med Shein tøj.

Min datter er også interesseret i tøj fra Shein, og jeg kan ikke finde ud af om det er en god eller dårlig ide at lade hende købe tøj derfra. På den ene side hører man nemlig nogle bekymrende ting om Shein tøj, såsom at de er genstand for børnearbejde og en del kemikalier. På den anden side tænker jeg at har man ikke også sagt det om H&M og andre tøjmærker i mange år?

Blandt andet skrev TV2 for nylig om at ud af en test af 47 produkter fra Shein viste 15% at indeholde kemikalier i grænseværdier, der gør dem ulovlige i EU. Det er selvfølgelig bekymrende, men hvad viser tilsvarende tests for andre tøjmærker? Det viser i hvert fald at det kan være en god ide ikke udelukkende at gå i Shein tøj, og vaske tøjet inden brug for at begrænse eksponeringen fra disse kemikalier.

En anden ting de kritiseres for, er hvor hemmelighedsfulde organisationen er. Det er for medier stort set umulig at komme i kontakt med organisationen. Dette burde selvfølgelig ikke være sådan, fordi hvis man sælger tøj til EU lande, så skal der også være krav om en vis form for åbenhed.

Så er der selvfølgelig arbejdsforholdene der også er kritisable. Flere steder er det kritiseret at der anvendes børnearbejde når tøjet skal laves, og generelt arbejdsforhold kritiseres. Blandt andet skulle nogle af arbejderne have en 75 timers arbejdsuge. Dette er også kritisabelt, men jeg tror nu det er generelt for tøjbranchen at der er den slags dårlige arbejdsforhold.

En af de ting jeg synes er vigtig at være opmærksom på ved Shein er deres markedsføringsmetoder. Såvidt jeg kan læse bruger de meget aggresive markedsføringsmetoder, hvor de betaler influencere for at anbefale deres produkter. Dette gør disse influencere på YouTube, TikTok og mange andre sociale medier. Men formentlig også på Affliate hjemmesider. Husk altid, at disse influencere har fået betaling for netop at anbefale Shein, så deres vurdering er nok ikke så objektiv.

Men hvad synes I andre om Shein tøj? Er det noget man skal gå udenom?

4 4 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Line siger:

Altså udover de ting du nævner, så er de totalt umulige at komme i kontakt med, det er også umuligt at sende noget retur og halvdelen af varerne dukker ikke op når du bestiller dem! For slet ikke at tale om den elendige kvalitet, hvor en del tøj går i stykker efter kort tid. Jeg køber ikke noget derfra igen.

Gitte siger:

Hvad kan man næsten forvente til de priser? Jeg synes de laver meget fedt tøj der ikke koster noget særligt. Kvaliteten er okay, og til de priser kan man godt have råd til at smide tøjet ud når det går i stykker.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x