Sådan sender du en vælgererklæring til et nyt parti

Hvis du gerne vil støtte at et nyt parti kommer på stemmesedlen til et Folketingsvalg, så skal du sende en vælgererklæring Læs her om hvordan.

I dag meldte Inger Støjberg ud at hun havde dannet et nyt parti, som vil stille op for Folketinget. Partiet hedder Danmarksdemokraterne, måske inspireret af det svenske parti Sverigedemokraterne. Partiet er et borgerligt parti, som også har fokus på en stram udlændingepolitik.

Hvis man gerne vil støtte at Danmarksdemokraterne kommer på stemmesedlen, så skal man sende en vælgererklæring. Dette er ikke det samme som at man vil stemme partiet eller støtte at de kommer i Folketinget – udelukkende at de får lov til at stille op. Jeg kommer ikke til at stemme på Danmarksdemokraterne, men generelt støtter jeg partiers mulighed for at stille op.

Man sender en vælgereklæring ved at gå ind på Vaelgereklaering.dk. Så trykker du på “Start her” og vælger så Folketingsvalget. Nu søger du efter det parti du gerne vil lave en vælgererklæring for, fx. Danmarksdemokraterne.

Så trykker du på “Igangsæt vælgererklæring” og logger ind med NemID eller MitID. Herefter igangsætter du vælgererklæringen og så kommer det vigtigste: du skal vente 7 dage til der kommer et brev i din eBoks/Mit.dk med et link. Husk at trykke på det link for at bekræfte din vælgererklæring, ellers gælder den ikke. Først her har du støttet partiets mulighed for at stille op.

Der er nogen der ikke kan få lov til at sende en vælgererklæring. Det er folk som allerede har støttet et andet partis mulighed for at stille op, fordi man kan kun få lov til at sende én vælgererklæring pr. valgperiode, og så er du nødt til at vente til efter næste valg. Jeg har fx. allerede sendt en vælgererklæring for et andet parti, så jeg vil ikke kunne gøre det for Danmarksdemokraterne.

For at få lov til at stille op til et Folketingsvalg, skal man have et vist antal bekræftede vælgererklæringer. Det mindste antal man skal have svarer til 1/175 af antallet af gyldige stemmer ved det seneste Folketingsvalg. I Folketingsvalget 2019 blev der afgivet 3.567.196 gyldige stemmer. Det svarer til at der skal indsamles mindst 20.182 vælgererklæringer for at få lov til at stille op.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x