Restskat og Overskydende skat – Hvad er det?

I denne artikel gennemgår vi hvad restskat og overskydende skat er for noget.

Du har sikkert hørt ordene “Restskat” og “Overskydende Skat” før. Eller også har du hørt det omtalt som penge du skal betale til skat eller penge du skal have tilbage for skat. Vi skal i denne artikel se nærmere på hvad Restskat og Overskydende Skat er for noget.

Men Restskat og Overskydende Skat er netop dét – Henholdsvis skat du skylder til Skat og skat du skal have tilbage fra Skat.

Hvor meget skat du skal betale afhænger af mange forskellige ting. Det afhænger blandt andet af din indtægt, din ægtefælles indtægt, hvor du arbejder henne, om du har lån og om du er med i en fagforening. Det bliver først opgjort i marts måned året efter, hvor meget du skulle have betalt i skat.

For at du ikke først skal betale skat året efter, betaler du løbende udfra hvad man tror du skal betale i skat. Det bliver estimeret udfra de oplysninger du har angivet på forskudsopgørelsen, og det kaldes for forskudsskat.

Der er altså to slags skat:

  • Beregnet skat: den skat du faktisk skulle have betalt
  • Forskudsskat: Den skat du har betalt

Forskellen mellem den skat du faktisk har betalt og den skat du skulle have betalt, er det der afgør om du skal betale penge til skat eller skal have penge tilbage. Hvis du har betalt mere, end den beregnede skat, så har du overskydende skat – dvs. du skal have penge tilbage. Hvis du har betalt mindre, end den beregnede skat, så har du restskat – dvs. du skal betale penge til skat.

Hvis du har overskydende skat, så vil Skat automatisk betale pengene tilbage til dig omkring april måned. Hvis du derimod får at vide at du har restskat, så er der flere muligheder:

  • Du kan vælge at betale restskatten direkte til skat på Skat.dk. Det skal ske inden 1. juli.
  • Du kan lade restskatten gå videre til næste år, så dit skattefradrag her bliver tilsvarende mindre. Det kan du KUN hvis restskatten er under 21.000 kroner.
  • Hvis restskatten er over 21.000 kroner, så vil der blive tilsendt nogle indbetalingskort, hvor du skal betale restskatten over 3 rater. De 3 rater falder 20. august, 20. september og 20. oktober.

Hvis du ikke kan betale raterne for restskat, vil der altid være mulighed for at lave en afbetalingsordning med skat.

Jeg tror de fleste selvfølgelig helst vil have overskydende skat, så de undgår at skulle betale penge tilbage i skat. For at undgå det, er det vigtigt at du løbende opdaterer din forskudsopgørelse, så den er realistisk og du ikke kommer til at betale for lidt i skat.

Hvis du har nogle spørgsmål til restskat eller overskydende skat, er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x