Reparer en defekt GRUB bootloader

De fleste Linuxinstallationer går let, men af og til kan du risikere at bootloaderen GRUB ikke bliver ordentlig installeret. Her ser du hvordan du reparerer en defekt GRUB loader med en Live Linux USB nøgle.
GRUB loaderen er den bootloader der indlæser Linux når du installerer denne. Hvis du både har Windows og Linux installeret, er det også i GRUB at du kan vælge mellem hvad du vil starte. I langt de fleste tilfælde giver det ingen problemer under installationen.
Men nogle gange gør det desværre dette. Bemærk, at dette er ikke ved standardinstallationer, men som regel kun ved avancerede installationer. Det kan for eksempel være hvis man manuelt har været inde og pille ved partitionerne inden.
Når instalaltionen af Linux er færdig, vil du ved genstart normalt komme til GRUB hvor du så kan vælge at du vil starte Linux op. Men hvis GRUB er defekt, vil der i stedet stå:

GRUB>

Det er altså en slags GRUB terminal der åbner. Det kan godt lade sig gøre at boote ind i Linux herfra, men det er avanceret.

Brug en Live Linux USB nøgle

I stedet kan du lave en Live Linux USB nøgle. Det er en USB nøgle hvor du har Linux installeret. Den kan du så starte op, ved at sætte nøglen i USB porten og genstarte. For at det virker er det vigtigt at du:

Herefter starter du bare Linux op. Jeg kan anbefale at du vælger Linux Mint, da det er meget nemt at bruge. Start det op og log på det trådløse bredbånd, da du skal bruge internet.
Når du har startet op i Linux og logget på det trådløse bredbånd, åbner du en terminal med CTRL+ALT+T og skriver de 4 koder:

sudo apt-add-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair
boot-repair

Dette installerer programmet boot-repair og åbner det. Det er et grafisk program, hvis formål er netop at reparere GRUB hvis den er defekt. Så går du bare igennem guiden, hvor den starter med at scanne. Herefter vælger du “Recommended repair”.

Bemærk hvis du ikke har UEFI boot slået til her, men i stedet legacy mode, så vil du her få vist en fejl.
Når du har gennemgået disse trin, burde din GRUB loader være opdateret.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x