Mikrochips – Derfor er der mangel på dem

Lige nu venter tusindvis på en ny bil eller playstation og salget af smartphones falder, grundet manglen på mikrochips. Se her hvorfor.

Mikrochips er små dimser der findes i stort set alt elektronik. De produceres på forholds få fabrikker, der stort set alle ligger i Asien. Men lige nu kan produktionen af mikrochips slet ikke følge med efterspørgslen, hvilket øger ventetiden på en ny bil eller playstation enormt.

Dette skyldes flere forskellige ting.

Pandemien er en del af årsagen. Der er nemlig generelt forsyningsproblemer i verden, blandt andet grundet transportvanskeligheder imellem de forskellige verdensdele. Herudover blev flere fabrikker lukket ned, mens efterspørgslen efter dimser er steget enormt, fordi en stor del af verdens befolkning sidder mere hjemme.

Der har også været en række uheldige omstændigheder, såsom brande på fabrikker, tørkeperioder som gjorde det svært at skaffe den vand der skal bruges til produktionen og forskellige strømudfald.

Når efterspørgslen efter mikrochips overstiger udbuddet rammer det især bilbranchen. Derfor har nogle oplevet ventetider på biler op til et år. Det er også derfor at brugtbilspriserne er steget så meget, fordi folk ikke kan få fat i nye biler.

I EU forbruger vi ca. 20% af verdens mikrochips, mens kun 10% produceres inden for EU. Grundet problemerne med at skaffe mikrochips vil EU ændre dette, så vi fremover producerer 20% af verdens mikrochips. Der er i den forbindelse blandt andet blevet åbnet en ny mikrochips fabrik i Dresden af Bosch.

Desværre forventes manglen på mikrochips at fortsætte ind i 2023, så vi kommer formentlig også næste år til at se lange ventetider på nye biler.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x