Linux fixede min gamle PC

Se hvordan Linux reddede min gamle HP Pavilion Touchsmart, der havde en defekt touchskærm. Linux kan ofte redde en PC, som Windows ikke kan.
Jeg har altid en USB-nøgle liggende med Linux på. Det har jeg fordi Linux ofte kan redde en pc, når jeg ikke længere kan få adgang til Windows. Min pc var en gammel HP Pavilion Touchsmart, der havde en defekt touchskærm. Jeg har tidligere skrevet om de udfordringer jeg har haft med den, blot fordi touchskærmen gik i stykker.
Kort fortalt købte jeg kun en pc med touchskærm, fordi Windows 8 stort set ikke kunne betjenes uden. Det er der lavet om på siden, men ikke desto mindre blev touchskærmen efter kort tid defekt. Den fik en 5-6 punkter på skærmen, der konstant var aktive. Det svarer til en mus der konstant klikker på disse punkter. Det gør det umuligt at arbejde på skærmen, fordi der åbnes jo hele tiden programmer, minimeres vinduer og du kan intet andet gøre. Så når jeg startede op i Windows, var den fanget ved loginskærmen fordi den hele tiden aktiverede de her punkter, og jeg kunne derfor ikke taste adgangskode. Jeg kunne hellere ikke køre reparationsprogrammer eller lign. fordi også under disse blev skærmen aktiveret.
Efter et stykke tid, lykkedes det mig at få driveren slået fra. Desværre blev Windows 10 opdateret og så blev driveren automatisk slået til. Det undrer mig stadig, hvordan Microsoft kan finde på at slå en deaktiveret driver fra. Ikke desto mindre vendte alle problemer tilbage og jeg opgav at få driveren slået fra igen. Jeg stod nu med en pc med en defekt touchskærm, der gjorde at den ikke kunne betjenes.

Linux blev redningen

Men Linux blev som altid redningen. Det gode ved Linux er nemlig at du har nem adgang til en terminal, og dermed lettere kan slå driveren fra. Jeg starter blot Linux op, åbner en terminal med CTRL+ALT+T og skriver:

xinput -list

Så ser jeg hvad nummer touchskærmen er på listen – i mit tilfælde nummer 9 og fremover kan jeg derfor blot bruge følgende kommando for at slå den fra:

xinput set-prop 9 "Device Enabled" 0

Desværre bliver driveren ofte slået til igen ved hver genstart og det er jo upraktisk. Men heldigvis kan Linux sættes til at køre denne kommando, hver gang computeren starter op. Jeg startede blot programmet “Opstartsprogrammer” og tilføjede ovenstående kommando.

Og herefter havde jeg altså en funktionel computer, der kørte Linux uden at touchskærmen fungerede. Jeg kan derfor kun anbefale, at du altid har en linux USB nøgle liggende og at du giver Linux en chance, når Windows ikke kan.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x