Kommuner uden bopælspligt

I denne artikel skal vi se nærmere på byer eller kommuner uden popælspligt, altså hvor du har mulighed for at købe et ekstra hus og bruge det som sommerhus.

Nogle kommuner har fjernet bopælspligten helt eller delvist for helårsboliger. Det betyder du kan købe en ekstra bolig, som du for eksempel kan bruge som sommerhus. I denne artikel kigger vi på hvilke kommuner der er tale om, og hvad bopælspligten egentlig betyder.

Hvad er bopælspligten?

Bopælspligt er indført for at undgå spekulation i ejendomme og affolkning af byer ude i landdistrikterne. Reglen betyder at hvis du ejer en bolig, så skal du som udgangspunkt mindst opholde dig i boligen 180 dage om året. Man kan altså ikke eje to boliger, hvor den ene så står tom det meste af året. Reglen gælder for boliger der har status som helårsbolig, dvs. det gælder fx. ikke for sommerhuse.

Selve reglen fremgår af Lov om boligforhold § 5, hvor der står:

§ 5. Ejeren af en bolig, der i en lokalplan er fastlagt til helårsbolig, skal sørge for, at boligen tages i brug til helårsbeboelse. Bliver en bolig, der hidtil har været benyttet helt eller delvis til helårsbeboelse, ledig, skal ejeren sørge for, at den fortsat benyttes til beboelse. En bolig anses for ledig, når den ikke er udlejet til eller ikke benyttes til beboelse. 1.-3. pkt. gælder tilsvarende for enkeltværelser i boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger, og enkeltværelser, der hidtil har været benyttet til beboelse, når værelserne ikke er en del af udlejerens beboelseslejlighed eller en del af et en- eller tofamilieshus, som udlejeren bebor.”

Som det også fremgår, så har du ikke nødvendigvis pligt til at det er dig der bor i boligen. Men hvis du ikke selv bor i boligen, så har du pligt til at leje boligen ud, så den er beboet. Det er kommunen der skal holde kontrol med om du overholder bopælspligten, og gør du ikke det får du et påbud om at gøre det.

Hvad er en flexbolig?

I relation til bopælspligten findes også noget der hedder en flexbolig. En flexbolig er en helårsbolig, hvor beboeren kan ansøge kommunen om at den i stedet får status som flexbolig. Hvis den får det, så gælder bopælspligten ikke for den bolig, så længe du bor i den. Når du sælger den igen, vil den miste denne status og køberen vil så skulle søge kommunen igen om at den får status som flexbolig.

Netop muligheden for at kommuner kan give boliger status som flexboliger gør det muligt at styre nøje hvor mange boliger man har i kommunen, som ikke beboes. Fordi hvis det bliver for mange, kan kommunen bare stoppe med at give disse dispensationer.

Hvorfor fjerne bopælspligten?

Men hvorfor så i det hele taget fjerne popælspligten? For dig er det klart at det giver dig mulighed for også at eje et hus, som du hverken bor i selv hele året men heller ikke behøver at leje ud. Altså en bolig som ikke er et sommerhus, men som kan bruges som et sommerhus.

For kommunen kan der også være en ulempe at have en bopælspligt. Hvis en kommune er et udkantsområde hvor man har bopælspligt, så kan det være meget svært at sælge boligerne i kommunen, fordi det kræver at man har nogen der gerne vil flytte til kommunen. Det gør det også mindre attraktivt at købe en bolig, fordi det kan være svært at komme af med den igen. På den måde er bopælspligten også lidt en selvforstærkende effekt ift. at affolke yderområderne.

Omvendt kan det være en fordel for en kommune at fjerne bopælspligten. De kommuner der fjerner bopælspligten helt eller delvist har indset, at det nok er bedre med flere beboere der bor halvt i kommunen end færre beboere der bor helt i kommunen. Det giver nemlig flere indtægter til kommunens butikker, og det gør også at nogen måske snuser til muligheden for at bo i byen og på et tidspunkt flytter permanent ind. Samtidig bliver det lettere at sælge boligerne, og dermed også for andre at købe boligerne. Desuden bliver boligerne mere vedligeholdt, og står derfor ikke øde hen.

Nogle kommuner vælger kun at fjerne bopælspligten fra visse områder eller byer i kommunen, mens den stadig består andre steder. I andre tilfælde vælger kommunen i stedet at anvende muligheden for at give dispensation til flexboliger, hvor man har bedre muligheder for at regulere antallet af boliger uden bopælspligt i kommunen.

Kommuner uden bopælspligt

Det er ikke nemt at finde ud af hvilke kommuner der ikke har bopælspligt. Du er faktisk nødt til at gå ind på kommunens hjemmeside og så søge på emnet, hvor de ofte vil skrive hvad de har vedtaget.

I 2017 lavede DR dog en undersøgelse der viste at over halvdelen af landets kommuner enten har sløjfet bopælspligten helt eller delvist eller har indført muligheden for flexboliger. Det blev der nedenstående kort ud af, hvor man kan se hvilke kommuner der har valgt hvilken løsning.

Nogle af de kommuner der helt eller delvist har afskaffet bopælspligten er Thisted, Morsø, Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Tønder, Nordfyn, Langeland, Ærø, Læsø, Samsø og Bornholm. Det kan desuden også tilføjes at Fredensborg er undtaget bopælspligt.

Kender du selv flere kommuner hvor der ikke er bopælspligt? Skriv gerne en kommentar nedenunder, så den kan tilføjes til listen.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x