Introduktion til Javascript

I denne artikel vil jeg kort introducere dig til javascripts, der kan bruges til alle mulige webapplikationer.
Hvis du allerede har lært HTML og CSS, så kunne Javascript godt være det næste projekt du skulle kaste dig over. Det er Javascript der giver funktionalitet på en hjemmeside – i hvert fald hvis funktionaliteten ikke er kodet med et serverside sprog som f.eks. PHP. Udover at du kan bruge Javascripts til hjemmesider, kan du også bruge det til andre formål, såsom Google Apps Scripts. Så der er mange gode grunde til at lære javascripts.
Javascript er et dynamisk clientside websprog, dvs. det kræver ikke en server for at køre. Det blev oprindeligt kaldet for LiveScript og blev i sin tid implementeret af Netscape. Siden valgte Netscape at skifte navnet til javascripts.
Da javascript er et clientside sprog og stadig et dynamisk sprog, kan du faktisk indføre dynamik på en hjemmeside, uden at du behøver at kommunikere med serveren. Du kan f.eks. tjekke om en e-mail i et felt er indtastet korrekt. Hvis du gør det clientside i stedet for serverside, gøres det meget hurtigere, fordi du ikke skal lave et kald til serveren.

Implementer på en hjemmeside

Du kan implementere javascript direkte i en HTML-fil inden for et <script> tag. For eksempel kan du skrive nedenstående kode, for at fortælle at der skal skrives “Hello World!” på siden.

<script language="javascript" type="text/javascript">
 <!--
 document.write("Hello World!");
 //-->
 </script>

Bemærk at javascript ignorerer mellemrum, tabs og linjeskift. Dem kan du altså bruge til at gøre din kode mere overskuelig. Bemærk også at hver linje afsluttes med et semikolon. Dette behøver de strengt taget ikke, men det er en god skik at gøre.
Javascript er case-sensitiv, dvs. der er forskel på store og små bogstaver. Dette betyder at “Funktion” ikke er det samme som “funktion”.
Du kan skrive kommentarer i et script ved at starte linjen med // eller lade kommentaren fylde flere linjer, startende med /* og sluttende med */. Skriver du <!– i starten af en linje, opfattes det også som en kommentar.

Javascript er slået fra

Bemærk at javascripts kan være slået fra i en browser. For at imødekomme det kan du også indsætte et tag der hedder <noscript> hvor du skriver hvad der skal vises i browseren, hvis javascripts er slået fra.

<noscript>
         Slå venligst javascripts til
</noscript>

Dette var en kort introduktion til javascripts. Der vil komme flere artikler med tiden, men jeg håber dette introducerede dig til hvad javascripts er.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x