Hvad er RAM?

RAM er computerens hukommelse, men hvad er det egentlig og hvordan virker det? Få svaret at vide i denne artikel.
RAM står for Random-access memory. Det kaldes også bare for computerens hukommelse, fordi her ligger det data som computeren har i brug. Det karakteristiske ved RAM er at her kan alt data tilgås på samme tid, uanset hvor i hukommelsen noget data er opbevaret.
Sådan er det ikke i f.eks. harddisken eller på en CD. Her afhænger den tid det tager at skrive eller læse til disken markant af hvor og hvordan på disken dataene er opbevaret.
En anden forskel mellem RAM og en harddisk er at dataene er flygtige i RAM, hvilket de ikke er i en harddisk. Det betyder at når man slukker for strømmen til RAM, så slettes alt data. Det gør de heldigvis ikke i en harddisk.
Størrelsen på RAM, dvs. hvor meget data de kan indeholde måles i MB (megabyte). Jo højere megabyte, desto mere hukommelse er der til rådighed.

Statisk og dynamisk RAM

Man skelner mellem statisk RAM (SRAM) og dynamisk RAM (DRAM). SRAM er typisk den type RAM der anvendes som cache til en processor, men ikke til computerens hoved-RAM. For SRAM består hukommelsescellen af kun transistorer, hvilket gør det hurtigt at tilgå data. Til gengæld er de temmelig dyre.
DRAM er dem der findes i computerens hoved-RAM og de er lidt langsommere end SRAM. Her består hukommelsescellen af både transistorer og en kapacitor.

Hukommelseshierarki

Ligesom cachen hos processorer var organiseret i et hierarki, så er det samme tilfældet for RAM. Nu kan det godt lyde lidt modsigende i forhold til definitionen af RAM, men faktisk er alle RAM organiseret i et hierarki, så den tid det tager at tilgå data i hvert hierarki kan variere. Således er der nogen niveauer af hierarkiet der er hurtigere end andre. Der er således også nogle niveauer af hierarkiet der vil blive overskrevet oftere end andre.

Fysisk og virtuel hukommelse

Man skelner mellem fysisk og virtuel hukommelse. Fysisk hukommelse er den hukommelse der findes på almindelige RAM kort. Virtuel hukommelse er når computeren anvender noget af harddisken som hukommelse.
Det er kombinationen af computerens fysiske og virtuelle RAM der udgør computerens samlede RAM. Så hvis en computer har 2 GB fysisk RAM og 1 GB virtuel RAM, så har den altså totalt 3 GB RAM.
Når computeren så løber tør for fysisk RAM, så kan den bytte fysisk RAM med virtuel RAM – det er det man kalder for swapping. Med andre ord overfører den så noget af de data der er opbevaret i den fysiske RAM til den virtuelle RAM. På samme måde kan den omvendt overføre data fra den virtuelle RAM til den fysiske RAM, når den får brug for det.
Den virtuelle RAM fra harddisken vil være lavere i hierarkiet end den fysiske RAM. Dette skyldes netop at harddiskens hastighed altid er langsommere end den fysiske RAM.

RAM disk

En RAM disk er lidt det omvendte af virtuel hukommelse. Det er når software på computeren reserverer en del af den fysiske RAM som en harddisk. Her kan der gemmes data der kan tilgås meget hurtigere end hvis det kom fra en rigtig harddisk.
Det data der er opbevaret på en RAM disk er selvfølgelig nødt til at blive nulstillet når computeren genstarter. Her er der dog så nogle computere der giver RAM’en en standby strøm, så disse data bevares.
RAM diske er altså til at gøre bestemt software hurtigere.

Hukommelsesmuren

Før i tiden var det processorens hastighed man kiggede efter når man skulle vurdere om ens computer var hurtig. Dette fik processorens hastighed til at stige med 55% årligt, mens RAM kun blev forøget med 10% pr. år.
Der blev altså skabt en større og større afstand i kapaciteten mellem processor og RAM. Denne afstand kalder man for hukommelsesmuren, der altså er når processorens hastighed bliver så hurtig, så det er RAM der er flaskehalsen.
Netop fordi RAM i dag er flaskehalsen er det ofte den vigtigste faktor du skal kigge efter når du skal vurdere hastighed. Det nytter ikke noget med en hurtigere processor, når RAM ikke kan følge med.

DDR3 SD-RAM

Ofte er de RAM der sidder i en computer i dag dem der kaldes for DDR3 SD-RAM det står for Double Data Rate type 3 synchronous dynamical RAM.
Afløseren til DDR3 hedder DDR4 og er en RAM-type med højere hastighed for dataoverførsel, ved en lavere spænding.
Jeg håber denne artikel gav dig en ide om hvad RAM er og hvordan de fungerer.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
rene vestergård
rene vestergård
2 år siden

Vil det sige jo flere ram jo hurtige kan man gå ind og ud af sine spil..?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x