Hvad er en IP adresse?

Undrer du dig over hvad det der IP adresse er for noget? Se her hvad en IP adresse er og hvad de bruges til når du surfer på internettet.
Du har sikkert hørt ordet IP adresse før. Hvis du surfer på internettet, har du i hvert fald haft en IP adresse før. En IP adresse er nemlig en adresse, som alle enheder der kobler sig på internettet har. Det er et ID der skal sikre at informationerne på internettet kommer de rigtige steder hen.
Lad os først forestille os hvad der sker, hvis du prøver at gå ind på en hjemmeside. Du åbner din browser og indtaster hjemmesidens adresse i browserens adresselinie. Det kunne for eksempel være adressen https://www.minhjemmeside.dk.
Da du koblede dig på internettet gennem din router, fik din router en IP adresse. Altså en unik adresse, som gør at internettet kan genkende din router. Det var et tal adskilt af punktum, som for eksempel kunne være 212.111.140.153.
Denne routers IP adresse sendes med kaldet om at finde hjemmesiden, som du har indtastet i din browsers adresselinie. Det svarer lidt til når du skriver et brev, at du skriver afsenderen på bagsiden af konvolutten. På samme måde sendes IP adressen med, så internettet ved hvor den skal sende hjemmesiden tilbage til igen.
Når så serveren hvor hjemmesiden ligger er fundet, sender serveren selve hjemmesiden tilbage til browseren igen. Og det er her IP adressen kommer ind, fordi den fortæller serveren hvor hjemmesiden skal sendes hen.

Hvad er min IP adresse?

Det er nemt at finde den IP adresse du har lige nu. Du kan for eksempel gå ind på hjemmesiden Whatismyip.com, hvorefter du får vist din nuværende IP adresse.
Det er vigtigt at være opmærksom på at din IP adresse er ikke konstant. Hver gang din router påny opretter forbindelse til internettet, får den en ny IP adresse. Du vil derfor have mange forskellige IP adresser gennem dit liv.
To enheder på internettet kan ikke have den samme IP adresse. En IP adresse skal nemlig være unik på det samme tidspunkt, og hvis to enheder får samme IP adresser, opstår det der kaldes en IP konflikt. Når det sker skal routeren anmode om en ny IP adresse.
Det gælder dog kun på samme tid – og to forskellige enheder kan sagtens have den samme IP adresse på to forskellige tidspunkter.
Jeg håber dette forklarede lidt om hvad en IP adresse er for noget. Hvis du er i tvivl om noget eller har nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x