GPS vs Galileo vs Glonass – Hvad er det?

GPS, Galileo og Glonass er alle satelitsystemer, hvis formål er at udgøre et navigationsystem.

Når du bruger Google Maps eller mange af de andre apps på din smartphone, så bruger den GPS. Det er det amerikanske navigationssystem, der er det mest udbredte. Men faktisk findes der også andre navigationssystemer.

Disse omfatter blandt andet det europæiske Galileo og det russiske Glonass. Disse to er også navigationssystemer, bare ejet af henholdsvis europæerne og russerne.

Navigationssystemerne består allesammen af en række satelitter, der tilsammen kan bestemme en enheds lokation på jorden. Galileo blev lanceret i 2005, da EU bestemte at vi i EU skulle have et navigationssystem, så vi kunne være uafhængig af det amerikanske GPS og det russiske Glonass.

Galileo blev færdiggjort i 2018. Hele systemet består af 24 satelitter, som altså så kan fastslå lokationen for en enhed. Stationerne til satelitterne befinder sig allesammen i EU, bortset fra en enkelt der befinder sig på taget af den belgiske ambassade i Tokyo. Kontrolcentrene findes i Tyskland og Italien.

Galileo er mere præcis end GPS. GPS kan fastslå en lokation inden for 3 meters nøjagtighed, mens Galileo kan fastslå det inden for 1 meters nøjagtighed.

En del mobiler understøtter allerede Galileo. Norge har netop besluttet at inden for to år skal alle de mobiltelefoner der sælges i Norge understøtte Galileo. Såvidt jeg ved har Danmark ikke endnu besluttet noget lignende.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x