Forøg hastighed af trådløst netværk

Mange har problemer med at hastigheden af WiFi svigter og kan ikke forstå hvorfor hastigheden ikke er lige så høj som lovet af internetudbyderen. I denne artikel vil jeg gennemgå forskellige ting du kan prøve at kigge på for at udnytte hastigheden af dit trådløse netværk optimalt.

Du kan måle hastigheden af dit trådløse netværk med en bredbåndsscanner, som f.eks.:

Flyt din router

En af de første ting du kan prøve er at flytte din router. Det kan nemlig godt være at din router står et sted hvor der bliver blokeret for signalet mellem routeren og enheden (f.eks. af en væg). For at teste dette kan du også prøve at koble på det trådløse netværk fra en anden placering eller f.eks. koble et ethernet kabel direkte mellem enheden og netværket og se om det virker.
Det bedste er altid at routerens placering er i centrum af det dækningsområde du ønsker. Så er det mest i stuen du anvender internettet, vil du altid få mest ud af routeren hvis den står i stuen.

Brug kun én trådløs standard

Der findes forskellige standarder for trådløse netværk, altså en standard for hvor hurtig det trådløse netværk kan blive. Disse kaldes for 802.11b, 802.11g, 802.11n og 802.11ac. Den gamle mest udbredte standard er især 802.11g, mens den nye især er 802.11n. Derfor sker der i disse år et skift fra 802.11g til 802.11n – både for routerne og de enheder der skal koble til routeren.
Hvis du kobler en gammel 802.11g enhed til en 802.11n router, så vil det sænke hastigheden for hele det trådløse netværk. Derfor er det vigtig at hvis du både har gamle og nye enheder, så må du også have to routere og så blokere adgang til gamle enheder på din nye router.
Så anvend kun én standard for trådløst netværk – og anvender du flere standarder skal det kontrolleres. Spørg evt. i kommentarerne hvis du er i tvivl.

Brug WPA2 kryptering

Det er selvfølgelig altid vigtig at kryptere dit trådløse netværk, men der findes flere krypteringsmetoder. Anvend den kryptering der hedder WPA2 kryptering, da det er den hurtigste. Dette tjekker du under routerens konfiguration.

Skift trådløs kanal

Nogle gange kan routere og enheder der står i nærheden af hinanden, f.eks. ved naboer, skabe interferens mellem enhederne, hvilket kan sænke hastigheden. Derfor kan du prøve at skifte kanal (channel) for din trådløse router, så du ikke anvender samme kanal som naboen.
For 2.4 GHz routere vil de som standard ofte anvende kanal 6, så prøv at skifte til kanal 1 eller 11 i stedet (de andre to ikke-overlappende kanaler). Har du en 5 GHz router, burde det ikke være et problem da de ikke er så udbredte, men prøv alligevel at skifte kanal.

Skift kanalbredden

Hvis du har en 802.11n eller 802.11ac router er kanal bredden (channel width) ofte sat til 20 MHz, men faktisk kan de højeste hastigheder kun opnås ved 40 MHz. Derfor kan du prøve at logge ind på routerens konfiguration og skifte kanalbredden til 20/40 MHz.

Skift din router ud

Hvis du har en gammel router, kan du prøve at skifte din router ud til en ny router. Det er som regel kun noget der har noget at sige hvis du har en meget hurtig internetforbindelse, men har du det bør du kigge efter en ny 802.11n eller 802.11ac router. Husk også at billige routere ikke altid kan konfigureres så meget som en dyrere router. Så prisen har også noget at sige mht. hvor god routeren er.

Opgrader trådløse adaptere

Trådløse adaptere er dem der skaber forbindelsen mellem en enhed og den trådløse router, som f.eks. et trådløst netværkskort. Dem bør du også overveje at skifte ud, så de følger de nyeste standarder 802.11n eller 802.11ac.
Dette var lidt tips og tricks som du kan prøve, hvis du oplever at hastigheden af dit trådløse netværk er dårligt. Har du flere spørgsmål er du velkommen til at stille dem i kommentarerne.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x