Benzinbil vs. el-bil – Hvad kan bedst betale sig?

I denne artikel vil jeg forsøge at kigge på om det kan betale sig for mig at skifte min benzinbil ud med en ny el-bil.

Mange spekulerer sikkert på for øjeblikket, om de skal skifte deres benzinbil ud med en el-bil. Jeg har heldigvis et par år til at beslutte mig endnu, fordi jeg for ikke så mange år siden anskaffede mig en ny benzinbil. Det var en Skoda Fabia Combi, som fortsat har nogle år tilbage. Men alligevel spekulerer jeg på hvornår det giver mening for mig at skifte den ud. Her findes der heldigvis nogle forskellige beregnere man kan lade sig inspirere af, og dem vil jeg bruge og præsentere i denne artikel.

Jeg kører årligt ca. 50.000 km i min benzinbil. Min bilforsikring koster årligt 6.214 kroner og 1.100 kroner i ejerafgift. Bilen kører ca. 17 km/L og med et forbrug på 50.000 km årligt og en benzinpris på ca. 15 kr/L giver det en årlig benzinudgift på ca. 44.118 kroner. Herudover er der udgifter til billån, reparationer og service.

Foreløbig er den el-bil jeg kigger mest på for tiden en Skoda Enyaq 80x, som koster fra 438.995 kr. Forsikringen koster 5.059 kroner årligt og den årlige ejerafgift er 740 kroner. Hertil er der udgifter til el, billån, reparationer og service.

Hvis vi antager at bilen i gennemsnit kan køre 5 km/kWh, så vil det give et forbrug på 10.000 kWh årligt. Jeg havde i år 2022 en gennemsnitlig el-pris inkl. afgifter og transport på 3,65 kr./kWh inkl. moms (rå elpris på 2,27 kr./kWh), mens den gennemsnitlige pris baseret på 4. kvartal (hvor prisen faldt) var på 3,04 kr./kWh (rå elpris på 1,72 kr./kWh). Dette giver uden refusion en udgift på 30.400 kr. ved 100% opladning hjemme.

FDM beregner

FDM har en beregner der kan vurdere den generelle biløkonomi. Med den beregner vil købet af en Skoda Enyaq give en totalomkostning på 1,98 kr. pr. km, mens købet af en Skoda Fabia Combi vil give en totalomkostning på 2,02 kr/km. Med andre ord vil det bedst kunne betale sig at købe en el-bil.

FDM har også en beregner der kan vurdere hvad den bedste ladeløsning er for dig. Her indtastede jeg at jeg forventede at lade 90% hjemme og 10% ude, og ifølge FDM vil det der bedst kunne betale sig at få et ladeabonnement, som vil koste 1.503 kr./måned. Det næstbilligste ville være en ladeboks med serviceaftale som ville koste 1.509 kr./måned.

Ingeniøren

Ingeniøren har også lavet en beregner, der kan sammenligne økonomien ved en elbil med en fossilbil. Resultatet her er at fossilbilen er 45% dyrere end elbilen. Ifølge dem er økonomien for fossilbilen 0,88 kr./km og for elbilen 0,61 kr./km.

Der er derfor nok ikke nogen tvivl om at hvis jeg stod og skulle købe en helt ny bil i dag, ville det bedst kunne betale sig at købe en elbil. Men nu hvor jeg allerede har en benzinbil, tænker jeg dog fortsat jeg har tid i nogle år til at undersøge markedet godt før jeg bestemmer mig for hvilken elbil jeg vil anskaffe.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x