Mit skifte til Proton Mail, Kalender, Drive og Pass

Proton leverer en række produkter med stor fokus på privatlivet, beskyttelse af data og så er det et europæisk alternativ til de mange amerikanske digitale produkter vi omgiver os med.
De sidste måneder har jeg tænkt meget over behovet for at øge uafhængigheden af de amerikanske digitale tjenester, som Google, Microsoft, Apple og Meta. Desværre er Europa endnu ikke lige så førende på digitale produkter som USA er, men på nogle områder sker der en god udvikling, som jeg gerne vil støtte. Et af dem er den schweiziske udbyder Proton, som lige nu udbyder produkterne Proton Mail, Proton Calendar, Proton VPN, Proton Drive, Proton Pass og Proton Wallet.
Jeg har derfor de sidste uger flyttet nogle af familiens tjenester over til Proton. Det betyder ikke nødvendigvis et farvel til Google, Apple eller Microsoft, men giver et alternativ til udelukkende amerikanske tjenester. Konkret har jeg investeret i det der hedder Proton Family, som man kan få for 23,99 euro pr. måned (svarende til 179 danske kroner pr. måned).
Men hvad får man så for det?
Proton Mail
For det første får man Proton Mail til hele familien. Her har jeg tilknyttet alle familiens e-maildomæner, og man kan tilknytte op til 3 custom domæner på Proton Family. Hele familien har 3 TB til rådighed for alt på Proton, inklusiv de emails man gemmer.
Proton Mail har gode værktøjer til at håndtere spam og de mange tilmeldinger af nyhedsbreve man har samlet op. Når du modtager et nyhedsbrev er der en direkte knap til at afmelde det. Du kan også nemt få Proton til at flytte mails ind i mapper, så du kan koncentrere dig om de vigtigste mails.
Og det bedste af det hele, det er end-to-end krypteret, så ikke engang Proton kan læse med og dine data vil ikke blive solgt til andre. Det er på europæiske server, og hvis du er en virksomhed betyder det måske også noget for GDPR. Proton har også udviklet et Easy Switch værktøj der nemt suger alle dine gamle mails ind i systemet.
Proton Calendar
Med til mail-løsningen hører også Proton Calendar, der er en pendant til Google Calendar. Det er et udemærket værktøj, som måske dog også trænger til yderligere udvikling. Og som jeg hører på vandrørene så er Proton igang med at udvikle et TODO/Task værktøj som man også kan bruge. Men ellers kan det hvad du har brug for. Oprette begivenheder, dele kalendere med familien.
Proton VPN
Jeg har faktisk aldrig tidligere brugt VPN, men med Proton er jeg begyndt at bruge det fast. Du kan nemt koble på en VPN server i det land du ønsker, og det havde jeg fx. brug for på en ferie for at kunne se mine vanlige streaming-medier. Det er hurtigt og du bemærker ikke du kører på VPN, og så har de også en Kill Switch der slukker for internetforbindelsen, når den ikke længere faciliteres via VPN.
VPN skjuler din forbindelse så kun du ved hvilke hjemmesider du besøger og hvem du kommunikerer med på internettet. Ikke engang din internetudbyder kan følge med.
Proton Drive
Proton Drive er et alternativ til Google Drive, Onedrive eller iCloud, men igen er det end-to-end krypteret så ikke andre kan følge med i hvad du har gemt på drevet. I familiepakken får du samlet set 3 TB, og her er faktisk den største ulempe ved Proton at du ikke nemt kan tilkøbe mere plads hvis du har brug for det. Det er faktisk det der gør jeg ikke flytter alt online indhold til Proton.
Proton har også startet et primitivt Proton Docs, hvor du online kan oprette dokumenter, men det trænger i den grad til mere udvikling. Så du vil fortsat skulle downloade dokumenterne, redigere dem og så uploade dem igen.
Proton Pass
Proton Pass er en passwordmanager, der ligeledes er beskyttet af end-to-end kryptering. Jeg begyndte at bruge Passwordmanagers for nogle år siden, og har fået hele familien med på det. Det betyder at vi nu i stor stil bruger 2-faktorgodkendelse, stærke passwords og individuelle passwords for alle de tjenester vi har. Hidtil har jeg brugt 1Password, som jeg faktisk er meget glad for, men nu giver jeg Proton pass en chance og det ser faktisk lovende ud.
Proton Wallet
Proton Wallet er en Wallet til at opbevare dine bitcoins. Det bruger jeg ikke selv, men det er anvendeligt at man kan bruge Proton til det. Måske den kunne udvikles til en mere generel Wallet i fremtiden.
Samlet set er jeg glad for produktet indtil videre, og selvom det koster lidt at bruge Proton, får jeg til gengæld en del anvendelige tjenester, der er end-to-end krypterede, som ikke sælger mine data og som ligger på europæiske servere. Har I andre gjort jer lignende overvejelser om at flytte digitale produkter væk fra USA?
1 Response
Jeg har nu flyttet nogle af familiens digitale tjenester til Proton – en europæisk udbyder med fokus på privatliv og beskyttelse af data. Det har jeg skrevet lidt om herhttps://www.it-blogger.dk/mit-skifte-til-proton-mail-kalender-drive-og-pass/
Mentions