Unge deler nøgenbilleder af dem selv

Det er blevet normalt for unge at dele nøgenbilleder af dem selv. Her er nogle gode råd til hvad du gør som forældre. 
I den seneste tid er der dukket en del kontroversielle sager op, om unge der deler nøgenbilleder af deres klassekammerater. Det er senest også ført til at en gymnasieelev er blevet bortvist fra sit gymnasium og politianmeldt. Det er han fordi han delte en nøgenvideo af en af sine klassekammerater på de sociale medier.
Vi hører også om unge piger der bliver truet til at sende nøgenbilleder og børn helt ned til otte år der deler nøgenbilleder af sig selv online. Helt uden at kende til konsekvenserne. I denne artikel vil jeg komme med nogle gode råd, til hvordan forældre skal forholde sig til at deres unger gør dette.
I virkeligheden handler det om at forældrene skal snakke med deres børn om disse ting, så snart de kommer i den alder hvor dette foregår. Børnene kender ikke selv til de konsekvenser der er ved at dele uhæmmet alt på nettet og det bør forældrene hjælpe dem med. Det er en naturlig snak mellem forældre og barn allerede når de får deres første profil på et socialt medie.
Her er 10 konkrete råd til hvad I kan tage en snak om:

  1. Tag en snak med dit barn omkring det at tage billeder og optage videoer allerede når barnet har adgang til et kamera. Hvad er det okay at tage billeder af? Hvad er det ikke okay at tage billeder af? Hvornår skal man spørge om tilladelse, før man tager billeder? Hvor bliver billederne gemt eller delt henne?
  2. Tag en snak omkring det at sende og dele billeder med andre. Denne snak bør tages allerede når barnet har adgang til en enhed der kan SMS’e eller sende beskeder. Hvilke billeder er det okay at dele? F.eks. kan du lave en regel om at der på billeder der deles ikke må være billeder af barnet eller andre børn. Så må barnet f.eks. kun tage billeder af kæledyr eller planter.
  3. Tag en ekstra snak med barnet når det får en konto på sociale medier. Hvad er okay at skrive på sociale medier? Hvilke billeder er okay at dele?
  4. Hvis du tillader at dit barn sender billeder af dem selv, så fortæl dit barn specifikt hvilke typer af billeder det er okay at dele med dem selv.
  5. Find ud af og hold kontrol med hvilke sociale medier dit barn er på og hvilke apps dit barn bruger. Sørg for at dit barn ved hvordan mediet fungerer og hvordan billeder bliver åbent for offentligheden.
  6. Opsæt sikkerhedsindstillinger på disse apps, så der ikke deles billeder som det ikke er meningen skal deles.
  7. Hvis dit barn er mindreårig, så sørg for at det er dig der godkender alle dem der vil være venner med barnet.
  8. Hvis du ser nogle uhensigtsmæssige opslag så overvej at anmelde dem til politiet eller skolen, så der kan blive taget hånd om dem.
  9. Fortæl dit barn at hvis de nogensinde modtager upassende billeder eller bliver bedt om at sende upassende billeder, så skal de sige det hurtigst muligt til dig.
  10. Hvis du nogensinde ser nogle upassende billeder, så slet dem.

Det kan være svært at tale med dit barn om at dele nøgenbilleder. Ofte er det en pinlig oplevelse for barnet. Her er det som forældre vigtigt at holde hovedet koldt og gøre det til en tryg oplevelse at tale om. Dette er vigtigt fordi det er DIG barnet skal komme til når det bliver truet til at sende billeder.
Det var lidt gode råd til hvad du kan tale med dit barn om, når det skal forberedes på den verden hvor man deler alt på de sociale medier. Har du selv nogle gode råd er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x