Skat af Investeringsforeninger – Sådan foregår det

Det er forskelligt hvordan skat fungerer for investeringsforeninger. Få overblikket her.

Du skal selvfølgelig betale skat af hvad du tjener på investeringsforeninger, men reglerne kan godt være lidt indviklet i starten. Grundlæggende set skelner man mellem følgende tre former for investeringsforeninger:

  • Aktiebaseret investeringsforening med minimumsbeskatning
  • Obligationsbaseret investeringsforening med minimumsbeskatning
  • Akkumulerende investeringsforening

Når du køber et bevis til en investeringsforening, bør du undersøge hvilken type der er tale om, så du ved hvordan skatten skal håndteres.

Før i tiden hed investeringsforeningerne med minimumbeskatning også “udlodende” investeringsforeninger, fordi det er investeringsforeninger der udbetaler udbytte.

Grundlæggende set beskattes noget som aktieindkomst, mens andet beskattes som kapitalindkomst. Aktieindkomst beskattes med hhv. 27% og 42% afhængig af om indkomsten er under eller over en vis beløbsgrænse. I 2021 er denne grænse 56.500 kr. årligt for enlige og det dobbelte for ægtepar der bor sammen. Kapitalindkomst beskattes med ca. 37,8% (summen af bundkat, sundhedsskat og kirkeskat) op til en vis beløbsgrænse (hhv. 46.800 og 93.600 kr. for enlige og ægtepar i 2021) og herefter 42% af resten.

Som noget nyt er der også indført en Aktiesparekonto fra 2019, der giver mulighed for beskatning ned til 17%. Den vender jeg tilbage til senere.

Aktiebaserede investeringsforeninger med minimumsbeskatning

De aktiebaserede investeringsforeninger med minimumbeskatning blev tidligere kaldt de “udloddende aktiebaserede investeringsforeninger”, fordi de udbetaler udbytte. Det er investeringsforeninger der fortrinsvis beskæftiger sig med investering i aktier.

Disse investeringsbeviser beskattes på samme måde som aktier. Udbytte og realiserede kursgevinster er aktieindkomst. I nogle tilfælde kan du også modregne tab, men det kræver at Skat har modtaget oplysninger om købet af beviserne og at de er købt på et regulert marked.

Når investeringsforeningerne udbetaler udbytte, trækker de ofte et aconto aktieskat fra på 27%. Denne modregnes på din årsopgørelse.

Obligationsbaserede investeringsforeninger med minimumsbeskatning

Obligationsbaserede investeringsforeninger med minimumsbeskatning hed tidligere “udloddende obligationsbaserede investeringsforeninger”, fordi de udbetaler udbytte. Det er investeringsforeninger der fortrinsvis beskæftiger sig med investering i obligationer.

Disse investeringsbeviser beskattes som obligationer, dvs. som kapitalindkomst. Skattegrundlaget er realiserede gevinster, fratrukket tab. Også udbyttet der udbetales betaler man kapitalindkomst af.

Der er her en bagatalgrænse, således at man kun betaler kapitalindkomst hvis man har en gevinst på mere end 2000 kroner årligt.

Akkumulerende investeringforening

En akkumulerende investeringsforening udbetaler ikke udbytte, men i stedet fører værdiskabelsen til kursstigning. Disse beskattes også som kapitalindkomst, men ikke efter realiseringsprincippet som ved de udloddende investeringsforeninger. I stedet beskattes efter lagerprincippet, hvor man betaler skat i den reelle værdistigning, både på realiserede og urealiserede værdipapirer.

Man opgør altså værdien af beholdningen i starten af året og i slutningen af året, og forskellen er gevinsten. Det er ligegyldigt om du har solgt beviserne eller ej.

Aktiesparekontoen

Aktiesparekontoen blev indført fra 2019, og formålet var at flere borgere skulle begynde at investere i aktier. Det er en konto man kan få oprettet i en bank, hvor man kan indskyde op til et vis beløb og så investere dem i aktier.

Udover aktier er der dog også mulighed for at investere i nogle former for investeringsforeninger. Det er aktiebaserede investeringsselskaber, som har registreret sig hos Skat. Hvis din investeringsforening står på denne liste, kan du altså også lade dem indgå i din aktiesparekonto.

Aktiesparekontoen beskattes med kun 17%. Skattegrundlaget er kursgevinsten – både urealiseret og realiseret – og udbyttet der udbetales. Skatten opgøres med andre ord udfra lagerprincippet.

Jeg håber denne artikel gav dig et overblik over hvordan skatten foregår for investeringsforeninger. Hvis du har nogle spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst i artiklen, så vil jeg prøve at svare.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

4 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Linda Bredahl siger:

Du skriver om Aktiebaseret investeringsforening med minimumsbeskatning at disse kan registrere sig hos skat og derved komme på positivlisten. Står de på positivlisten kan jeg bruge dem på en ASK. Jeg har da pt. foreninger, der ikke står på positivlisten, stående på min ASK. Hvorledes stemmer det overens med det, som du skriver? Det burde i så fald ikke kunne lade sig gøre?

Hej Linda!
Kan du løfte sløret for et eksempel på en forening du har på din ASK, og hvor du har din ASK henne?

Linda Bredahl siger:

Jeg har i mellemtiden fundet ud af at det er fordi dem, som jeg har stående på min ASK (Saxo), er distribuerende. Er forklaringen så ikke, at det er fordi det kun er foreninger, der er akkumulerende, der står på positivlisten?

Listen består kun af investeringsselskaber, som har oplyst til skat, at de er aktiebaserede. Men ifølge Skat kan man udover dem der står på listen her, også lade generelle aktier og aktiebaserede investeringsforeninger med minimumbeskatning indgå i aktiesparekontoen. At den er distribuerende betyder at den udbetaler udbytte, hvilket er det samme som de minimumbeskattede investeringsforeninger.

Det bør dog nævnes, at nogle steder kan det teknisk lade sig gøre at købe nogle beviser, der ikke må indgå på en aktiesparekonto. Hvis det sker, så betragtes de som aldrig at have været en del af kontoen.

Du kan her læse hvad Skat skriver om hvad der kan indgå på kontoen:

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x