Hvad er HDMI-kabler?

HDMI-kabler anvendes til at sende video og lyd i HD-kvalitet fra enheder til et TV. 
HDMI står for High-Definition Multimedia Interface, og et HDMI kabel er netop et kabel der kan transportere et videosignal med lyd i HD-kvalitet. Et TV med en HDMI-port kaldes derfor også for HD-ready. I gamle dage brugte man især stik som scartstik eller et AV-stik til at sende video og lyd til TV’et. Men da HD blev standard kom HDMI-stik på banen.
Stikket kan på en måde ligne et USB-stik fordi det også et fladt, men de to typer stik er ikke det samme og passer ikke sammen. Men det er ét stik der kan overføre både video og lyd, og du undgår derfor at skulle have alle de kabler liggende.
Et HDMI-stik kan bruges til mange forskellige enheder, herunder konsoller, DVD-afspillere, Blueray afspillere, computere og mange flere.
Et HDMI-kabel kan overføre video og lyd meget hurtig og i meget høj kvalitet. Det skyldes at signalet overføres ukomprimeret, hvilket betyder at det digitale signal ikke bliver ændret undervejs. Med andre ord er det nøjagtig det samme signal der kommer ind i TV’et, som sendes ud af enheden.

Fungerer signalet begge veje?

Nogle HDMI kabler er det der hedder bidirectional, det vil sige signalet kan både komme den ene vej og den anden vej, mens andre ikke er det. Hvis du for eksempel har et HDMI kabel mellem et anlæg og et TV, så vil et bidrectional signal gøre at lyden ikke bare kan komme fra anlægget og ind i TV’et, men også fra TV’et og ud i anlægget.
Der kommer hele tiden nye HDMI standarder, og fra den HDMI standard der hedder 1.4 blev der indført det der hedder Audio Return Channel eller ARC. Det er netop en teknologi hvor lyd også kan returneres fra TV’et via et HDMI kabel, og det kræver at fjernsynet også har en ARC-kompatibel HDMI-port.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x