Få både en privat og en offentlig Facebookprofil

Mange ønsker både at have muligheden for at have en privat og en offentlig Facebook-profil. Desværre tillader Facebook ikke to profiler. Her gennemgår jeg mulighederne. 
Sociale medier er kommet for at blive, men det er meget forskelligt for den enkelte om de ønsker at fremstå på et medie som privat eller offentlig person. For nogle er deres Facebook-konto f.eks. helt lukket, så man skal være venner, for at se hvad der bliver delt. For andre er den helt åben, så alle indlæg også kan læses offentligt.
Personligt har jeg altid ønsket at holde min facebook-profil privat, så kun personer jeg har godkendt i mit netværk kan læse hvad jeg skriver og se billeder af mig og mine børn. Disse ting ønsker jeg ikke at enhver kan følge med i, uden at jeg har godkendt det. Sådan tror jeg mange har det med Facebook, og sådan set for mange Facebook profiler.
På den anden side vil jeg gerne også kommunikere offentligt via Facebook – specielt fordi Facebook er sådan et stort socialt medie, hvor mange opholder sig. Her findes der forskellige måder, hvormed man kan have en facebook profil, med både en privat og en offentligt vinkel.

Styr det med målgruppe

Hvis du laver et indlæg på din profil, vil det som udgangspunkt have målgruppen der svarer til dine privatindstillinger. For mig, der har lukket min Facebook profil, vil det derfor kun være mine venner der kan læse hvad jeg skriver.
Men Facebook giver faktisk mulighed for at vælge, at et specifikt indlæg skal have en bredere målgruppe. Dette gør du nede i bunden, hvor du så kan ændre “Venner” til “Offentligt”. Når du gør dette bliver det specifikke indlæg offentligt.
facebook1
Fordelen er at det er en nem måde at styre, at der kun er nogle indlæg der er offentlige. Ulempen er at Facebook med tiden har ændret en del i hvordan disse privatindstillinger styres, hvilket godt kan gøre dig usikker på om det du vælger i dag også er sådan det tolkes i fremtiden. En anden ulempe er at det jo kan være du heller ikke ønsker at dit private netværk som udgangspunkt skal have alt at vide, som du skriver offentligt.

To Facebook profiler

Mange vælger at oprette en ekstra Facebook profil, så de har både en privat profil og en offentlig profil. Dette gør det selvfølgelig nemt at holde de to ting adskilt. Ulempen er dog at du skal logge ud og ind af Facebook for at skifte mellem de to konti.
Herudover er det vigtigt at huske på, at Facebook tillader dig IKKE at have to profiler. Du risikerer derfor at den ene profil bliver nedlagt, hvis det bliver opdaget. Ikke særlig godt, hvis du anvender en offentlig profil til at profilere dig selv.

En privat profil og en offentlig side

En anden elegant mulighed er simpelthen at oprette en offentlig side der repræsenterer dig. Man kan nemlig godt oprette en side, som omhandler en person. Denne side kan så være offentlig og du vil her kunne profilere dig selv i det offentlige rum, mens din profil stadigvæk forbliver privat.
Jeg har også oprettet en Facebook side, hvor jeg kan skrive indlæg offentligt og her er du meget velkommen til at følge mig. På siden vil jeg både linke til mine blogindlæg, mine indspark til den offentlige debat og andre ting jeg finder interessant. Det er altså en side der stadig er meget personlig, men bare offentlig tilgængelig.
Et andet formål er at her kan du kontakte mig, hvis du ikke ønsker at gøre det pr. mail. Min private facebookprofil kan du nemlig ikke kontakte mig, men hvis du ønsker at kontakte mig pr. Facebook kan du nu gøre det via min Facebook side.
En ulempe ved at anvende en Facebook side i stedet for en rigtig Facebook profil, er at du kan ikke frit kan kommentere alle steder og du kan ikke komme ind i grupper. Du kan kun kommentere på sider, like sider og like indlæg på sider. Men du kan ikke kommentere på private opslag.
Dette var lidt om mine tanker på hvordan du kan anvende Facebook både med en privat og en offentlig side. Har du selv en anden måde, er du velkommen til at dele den i en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x