Startguide til Bluesky – et alternativ til Twitter/X

Bluesky er et mikroblogging netværk, der er et alternativ til Twitter. Her kan du læse hvordan du får en profil på Bluesky.

Jeg har nu også fået en profil på det nye sociale medie Bluesky, som er et alternativ til Twitter. Du kan følge mig på @aphandersen.bsky.social, hvis du selv har en profil. I denne artikel vil jeg fortælle hvordan man kan få en profil på Bluesky og hvordan du kommer igang.

Få en invite code til Bluesky

Jeg prøvede allerede at oprette en profil på Bluesky for en måneds tid siden, men fandt ud af at det er ikke så let. Når man skal oprette en profil skal man nemlig have en invite code, altså en kode fra enten Bluesky selv eller en anden person der har en profil på Bluesky. Når du har en Bluesky profil får du løbende nogle invite codes du kan dele ud. Det er Bluesky’s måde at styre hvor hurtigt de får nye profiler, egentlig smart nok.

Hvis du ikke har en invite code, så kan du skrive dig op til en venteliste, hvor du får en mail fra Bluesky når de er klar til at lukke dig ind. Det har jeg gjort både tidligere på måneden og for nogle måneder siden, men jeg er aldrig nået langt nok frem på ventelisten til at blive lukket ind. Jeg tror derfor langt det letteste er at få en invite code af en der i forvejen har en profil på Bluesky.

Men hvordan får man så en invite code, når man ikke i forvejen kender nogle på Bluesky? Jeg gjorde det at jeg efterlyste en Bluesky invite code både på Twitter og Mastodon. På Twitter tilbydes af og til Bluesky invite codes hvis du søger på det tag der hedder . Jeg fandt også her en der ville tilbyde en invite code, men den ville han have betaling på 10 $ for. Der er altså ikke nogen grund til at betale for en invite code, hvis du er lidt tålmodig kan du godt få fat i en. I sidste ende endte det med at jeg fik en invite code på Mastodon, kvit og frit. Fediverset kan virkelig noget.

Når jeg får nogle invite codes deler jeg dem selvfølgelig også ud til jer der gerne vil have en Bluesky konto, men jeg har endnu ikke fået nogen.

Obs! Nyt! Jeg har fået enkelte invite codes, dem deler jeg ud her.

Opret en profil

Når du har fået en invitation, så opretter du en profil enten via web på adressen Bsky.app eller ved at downloade app’en i AppStore eller Google Play og så oprette en profil der igennem.

Det første du skal gøre når du opretter en profil er at vælge en Bluesky server. Hvis du ikke ved hvad det er, vælger du bare Bluesky. Dette trin har at gøre med det faktum at Bluesky ligesom Mastodon er et decentralt netværk, så man har faktisk mulighed for at oprette sig på flere servere. De fleste vil dog vælge Bluesky’s egen server.

I næste trin skal du så indtaste din invite code – det er også her du kan skrive dig på ventelisten.

Når du så har indtastet en invite code, så skal du indtaste e-mailadtesse, password og din fødselsdag.

I sidste trin skal du så vælge dit handle eller brugernavn. Bemærk her at mit fulde handle ikke kun er @aphandersen, men faktisk @aphandersen.bsky.social, således at jeg også har angivet hvilken server min profil befinder sig på. Sådan er det med decentrale netværk, der skal serveren også fremgå. De har dog valgt at lade brugernavn og server adskille af et punktum ved Bluesky, og ikke et snabel-a som Mastodon har valgt.

Nu er du færdig med at oprette en profil. Det er faktisk først nu at Bluesky undersøger om den invite code du har indtastet er korrekt. Hvis det lykkedes at oprette din profil, kan du straks logge ind.

Opsæt din profil

Når du har oprettet din profil og logget ind, skal du nu begynde at opsætte din profil. Det er en god ide at uploade et profilbillede og et coverbillede, og skrive en lille tekst. Nedenunder kan du se hvordan min profil ser ud indtil videre. Bluesky efterlader faktisk ikke så mange felter du kan udfylde, du kan for eksempel ikke indsætte et link til din hjemmeside, som du kan på Twitter.

Ellers vil du se at Bluesky har efterlignet Twitter ret meget. Ikonerne og knapperne minder utrolig meget om Twitter. Det kan være en god ide som det første at skrive et indlæg, hvor du præsenterer hvem du er.

Herefter skal du ud og finde kontoer at følge på Bluesky. Du er meget velkommen til at følge min profil på @aphandersen.bsky.social. Ellers gjorde jeg det at jeg søgte efter “Denmark” under Search, hvorved folk der har skrevet Denmark i deres profiltekst kom frem. Når jeg starter med en ny profil på et socialt medie følger jeg altid meget bredt, for at få noget indhold i mit feed, fordi ellers bliver det kedeligt at være der. Så kan man med tiden altid affølge folk igen.

Sådan fungerer Bluesky

Bluesky har flere feeds du kan tjekke ud. Hvis du trykker på Home, så er der tre at vælge imellem. Following er et feed hvor du ser indhold fra dem du følger, det kræver at du følger nogle før der kommer noget ind her. What’s hot er et feed med populære indlæg. Popular With Friends skulle være indhold som dem du følger også interesserer sig for.

Men herudover kan du faktisk også tilføje nye feeds, som andre brugere har lavet. Det gør du under My Feeds. Du kan tilføje et feed du finder interessant, for eksempel kan man finde et feed med mange videnskabsinteresserede på Bluesky. Der er masser af feeds at vælge imellem. Det minder lidt om lister på Twitter som du kan abonnere på.

Ellers kan du skrive indlæg, som du kender det fra Twitter. Du kan ikke bruge tags, fordi det er endnu ikke implementeret på Bluesky. Men du kan nævne andre brugere, ved at skrive deres fulde handle. Du kan også vedhæfte links og billeder, og for billeder kan du angive en ALT tekst som du kender fra Mastodon.

Når du læser indlæg, kan du lige, kommentere, reposte og citere et post. Så i modsætning til Mastodon har Bluesky altså implementeret citater allerede, det er virkelig en god ting.

Der er også en Moderationsknap, hvor du kan styre filtrering og blokering af andre konti. Så du har gode muligheder for at tilpasse dit indhold som du vil.

Bluesky er jo også et decentralt netværk som Mastodon, men desværre kan de to ikke kommunikere sammen i Fediverset. Det skyldes at Mastodon bruger den såkaldte ActivityPub protokol, hvor Bluesky har udviklet sin egen AT protokol, så de bruger altså ikke samme protokol.

Generelt mangler der stadig mange brugere på Bluesky, og man skal lede længe efter danskere. Her er det væsentlig nemmere at finde danskere på Mastodon, hvor der faktisk er en del danske profiler. Men Bluesky ser fornuftig ud, og det bliver spændende at følge med i hvad det udvikler sig til.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

4 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
𝑛𝑛𝑧 siger:

@aphandersen Det ser nok ikke kun tomt ud for danskere. Også i Tyskland er det svært at få invitationer til BlueSky, og selv ventelisten omfatter ikke dem. (Men det kan jeg ikke rigtig bedømme, for jeg har heller ikke fået en invitation endnu. Og jeg ved heller ikke, om det er interessant der.)

@andreas Har du fået nogle buesky invites som du vil dele?

Andreas Andersen siger:

@flemmingpedersen ja, har faktisk lige fået tre invitationer. Mangler du stadig en, så kan jeg sende en til dig?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x