Masto.host – Erfaringer efter 3 måneder

Jeg har nu haft min egen Mastodon instans hosted hos Masto.host i tre måneder. Læs om mine erfaringer her.

Den 1. maj startede jeg min egen Mastodon instans/server, som du kan finde her. Jeg valgte Masto.host som jeg havde hørt godt om andre steder. Masto.host er et af de steder hvor du kan få “fully managed” hosting af Mastodon, dvs. de installerer, opsætter og opdaterer dit Mastodon, og du skal så bare bruge det som du har lyst til.

Det er udvikleren Hugo Gameiro der står bag Masto.host. Og i virkeligheden er han nok en af de centrale grunde til netop at vælge Masto.host. Fordi sjældent ser man så højt serviceniveau som han leverer. Når du opretter dig på tjenesten bliver det oprettet inden for timer, og du får en personlig dialog om hvad du ønsker pr. mail. Og er der problemer skriver du bare en mail, og han kigger på den på rekordtid.

Det koster på nuværende tidspunkt 6 amerikanske dollars pr. måned svarende til 45 danske kroner for at have din egen Mastodon instans ved Masto.host. Pengene bliver trukket automatisk på dit kreditkort via Paypal hver måned. Det fungerer fint. Du kan til enhver tid opsige det igen.

For nylig lancerede Hugo Gameiro et dashboard til Masto.host hvor du kan logge ind. Det er super godt, fordi her kan du også hente en backup og indstille mange andre vigtige ting omkring din installation. Det er stadig en betaversion under udvikling, men jeg tror det har et stort potentiale for videre udvikling.

Du har muligheden for at kunne oprette en ny Mastodon instans, hvis du nu vil have flere. Men du kan også administrere den server du allerede har. Du kan blandt andet se forbruget af databaseplads og medieplads, du kan ændre på størrelsen af din server, du kan slette serveren, skifte rettigheder og tage en backup af din server.

En af de ting jeg var overraskede over var forbruget af plads på min server. Jeg har kun haft min server i 3 måneder, og allerede nu har jeg brugt knap 8% af databasepladsen og knap 20% af mediepladsen, og jeg vil ikke sige jeg har overvældet min Mastodon med indlæg. Min nuværende pris for serveren er 6 USD, og jeg tænker ikke at jeg vil betale alt for meget for kun at hoste min egen profil, så det bliver afgørende hvor hurtigt pladsen bliver brugt op.

Muligheden for at kunne downloade en backup er virkelig også en god mulighed. Jeg har endnu ikke testet hvorvidt man kan bruge denne backup til at genskabe serveren ved en anden leverandør, men det vil jeg gøre på et tidspunkt. Det er nemlig afgørende for hvorvidt det er attraktivt at hoste sin egen server.

Jeg synes det er megafedt at Masto.host har udviklet det her dashboard, der giver dig mere kontrol over din server. Hvis du gerne vil have din egen Mastodon instans kan jeg godt anbefale Masto.host, fordi servicen er virkelig i top og prisen er ikke særlig høj.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Masto.host
1 måned siden

@aphandersen Really appreciate the feedback and glad you enjoy the service 🙂 About two things you bring up. The backups can be used to restore the service but notice that backups can be 24 hours old. It’s recommended that you use the ‘live data’ backup when migrating (the server needs to go offline for that) so you don’t lose any data and to include the remote media cache, remote media cache is optional but your migration will be easier if you have it. About the media size being already at 20%, that can stay at 20% for a long time… Læs mere »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x