WPS – Wi-Fi Protected Setup

I denne artikel vil jeg forklare hvad WPS (Wi-Fi Protected Setup) er for noget. Du har sikkert set forkortelsen på bagsiden af routeren eller i konfigurationen af routeren. 
WPS er altså en forkortelse for Wi-FI Protected Setup. Det er en netværksstandard for trådløst netværk og det er også derfor du ser den i forbindelse med routere. Det er en standard der har til formål at gøre forbindelsen mellem en trådløs router og trådløse enheder bedre og hurtigere.
Det fungerer udelukkende på trådløse routere der er krypteret med WPA eller WPA2 – ikke WEP.

Hvad er WPS?

Når du skal oprette forbindelse til din trådløse router, fungerer det ofte ved at du vælger routerens navn og indtaster det krypterede password. Det er i forbindelse med dette at WPS kommer ind i billedet for at gøre det hurtigere og lettere. Der findes nemlig 4 metoder hvormed WPS hjælper med at danne forbindelsen:

  • Nogle routere kan have en WPS knap. Se f.eks. den blå knap nedenunder, der ofte findes på en router. De to pile er ikonet for WPS. Når man trykker denne knap ned, søger routeren efter trådløse enheder. Herefter kan man gå til sin trådløse enhed, f.eks. sin computer, og oprette forbindelse. Så kan der oprettes forbindelse direkte uden at indtaste passwordet. Så man kan sige at sikkerheden ved passwordet er erstattet af en midlertidlig indgang ved et fysisk tryk på en knap.WPS
  • I andre tilfælde findes der både en WPS knap på routeren og på den trådløse enhed, som f.eks. en printer. Så trykker man først på knappen på routeren og herefter på enheden. Så oprettes der forbindelse uden hverken at skulle vælge netværket eller indtaste password.
  • I andre tilfælde findes der ikke en WPS knap på den trådløse enhed, men en 8-cifret WPS pinkode fra routeren, der ikke kan ændres af brugeren. Den findes ofte i routerens konfiguration. Når man ikke har en WPS knap, spørges der så efter denne pinkode og der oprettes herefter forbindelse.
  • I andre tilfælde findes der ligeledes en 8-cifret kode – men denne kan ændres af brugeren i routerens konfiguration. Ellers fungerer den på samme måde.

Alle disse 4 metoder er altså metoder hvor forbindelsen mellem den trådløse enhed og routeren sker hurtigere end at vælge routeren og indtaste det krypterede password. De sidste 2 metoder er dog ikke rigtig nogen fordel. Dels fordi det ikke sker hurtigere end bare at indtaste det krypterede password. Dels fordi det ikke er særlig sikkert med en fast 8-cifret pinkode.

Problemer med WPS

Problemet med WPS er netop manglende sikkerhed. Dette skyldes netop brugen af den 8-cifrede pinkode, som sker selvom du ikke ved det.
En hacker kan i løbet af en dags tid hacke sig til denne pinkode og herefter oprette forbindelse til din router og dermed hele dit trådløse netværk.

Hvem har opfundet WPS?

Det er Wi-Fi Alliance der i 2007 opfandt WPS teknologien. Det er en organisation der består af mere end 600 medlemmer, herunder store firmaer som Microsoft, Apple, Samsung, Nokia og producenter af trådløs teknologi.
Det er en organisation der er non-profit (skal ikke generere overskud) og som certificerer trådløs teknologi. Det ejer Wi-Fi varemærket – og et produkt der har et Wi-Fi logo er blevet certificeret af Wi-Fi Alliance.
Årsagen til at WPS blev opfundet, var at give private brugere muligheden for hurtigt at kunne tilgå trådløs netværk uden at skulle bøvle med lange, komplekse passwords.

Hvad understøtter WPS?

De fleste routere i dag understøtter WPS teknologien og er slået til som standard. En del andet trådløst udstyr har også en WPS knap.
Men det er ikke alle operativ systemer der understøtter WPS. De der understøtter WPS omfatter:

  • Windows Vista og nyere.
  • Android 4.0 og nyere.
  • BlackBerry 6 og nyere.

Der findes også operativsystemer der IKKE understøtter WPS. De omfatter:

  • Apple iOS
  • Apple OS X
  • Windows Phone
  • Linux (f.eks. Ubuntu og Linux Mint)

Hvad skal jeg gøre?

Formålet med denne artikel var egentlig at sætte fokus på denne sikkerhedssvaghed der findes i mange routere. Vil du gøre dit trådløse netværk mere sikkert, kan du slå den fra i routerens opsætning.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
peter siger:

Hej Anders, tak for din artikel om Wps. Jeg er dog stadig i tvivl om noget. Min datter har en Mac book. Der er dårligt signal på hendes værelse da det ligger langt fra vores router. Derfor her jeg tænkt på at købe en repeater som kan forstærke signalet.
Derfor jeg har jeg så lige læst din artikel om Wps da de fleste repeatere har en sådan knap. Men du skriver de ikke understøtter appel? er det rigtigt, hvis ja, hvad skal jeg så gøre???
Håber du kan hjælpe.
Mvh. Peter

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x