Windows 10 – alt der er værd at vide

Del denne artikelShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0

Windows 10 er navnet på den kommende version af Windows – afløseren til Windows 8.1. Men hvad nyheder ser vi i Windows 10 og er det værd anskaffe sig Windows 10 når det udkommer? Her finder du alt der er værd at vide om Windows 10.
Windows 10 burde jo egentlig hedde Windows 9, da den seneste version af Windows hedder Windows 8.1. Microsoft forklarer det dog ved at Windows 8.1 er en slags Windows 9 og derfor er det naturligt at den næste version hedder Windows 10.
Windows 8 var egentlig et stort flop. I windows 8 blev touchskærme for alvor introduceret, men dette var på beskostning af desktopversionen. Den elskede startmenu forsvandt og det blev næsten umuligt at manøvre i desktopversionen – især hvis man ikke havde touchskærm. Selvom Microsoft reparerede lidt på disse problemer, blev de dog ikke helt løst i opdateringen Windows 8.1.

Windows 10 kan anvendes overalt

Microsoft har for alvor satset forkert med Windows 8. Selvfølgelig er det vigtigt at satse på touchskærme. Men man skal ikke glemme at når personer for alvor skal bruge computeren til arbejde – for ikke at sige alle virksomheder der skal bruge computere – så er det ikke muligt at gøre det med et system der opfører sig som en mobiltelefon.
Dette har Microsoft lært – og i Windows 10 får desktopversionen en reintroduktion så den igen bliver brugbar. Men samtidig bliver dette kombineret med den høje mobilanvendelighed af Windows 8. Faktisk bliver det sådan at Windows 10 kan anvendes til enhver skærmstørrelse, lige fra en mobiltelefon til en tablet og til en computer.
Det geniale ved dette, er at det bliver det første udbredte styresystem der kan anvendes til alle enheder. Android kan kun bruges til mobile enheder – som udgangspunkt ikke til computere. Apple har et styresystem til mobile enheder (iOS) og et andet til Mac (OS X). Så Windows bliver det første hvor den samme version kan anvendes overalt.
Hvis man åbner et program i Windows vil det herefter tilpasse sig den skærm man har. Da samme version af Windows kan anvendes af alle enheder, vil det være nemt for programmører at lave apps der virker overalt. Dette vil formentlig gøre apps meget udbredt på styresystemet.

Er windows 10 gratis?

Microsoft har meddelt at Windows 10 vil komme som en gratis opgradering – faktisk oven i købet også hvis du i forvejen har en piratkopi af Windows. Hvorfor gør Microsoft så dette? Fordi selvom piratkopiering selvfølgelig ikke er noget Microsoft ønsker, så er det indirekte med til at øge udredelsen af Windows og dermed beskytte Windows mod deres konkurrenter. Derfor kan det være smart at også give dem muligheden for at opgradere.
Det er dog ikke helt ligegyldig hvilken version af Windows man har i forvejen. Det vil som udgangspunkt kun være personer der har Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1 der kan opgradere gratis. Det er endnu ikke kommet frem hvad Windows 10 kommer til at koste for dem der i forvejen har Windows XP eller Windows Vista.
Herudover skal man være opmærksom på at opgraderingen kun gælder i et år. Det vil sige man får opgraderingen af Windows 10 gratis, men så skal man købe den efter 1 år. Det er endnu ikke kommet frem hvad Windows så skal koste herefter.

Hvornår udkommer Windows 10?

Microsoft har meddelt at Windows 10 formentlig udkommer i 2. eller 3. kvartal i 2015, dvs. et sted mellem april og september 2015. For nyligt er det dog rygtedes at det bliver en sommerlancering, så den udkommer i sommeren 2015. Fordelen ved dette er også for Microsoft, at alle studerende der skal købe studiecomputere, så vil købe Windows 10.
Hvis Windows 10 udkommer sommeren 2015, vil man altså have den gratis opgradering indtil sommeren 2016.

Startmenuen kommer tilbage

Da Microsoft fjernede startmenuen i Windows 8, var det nok den mest udskældte beslutning nogensinde. Formålet var dengang, at desktopversionen egentlig blot var en app som enhver anden app i Windows 8 – og ikke sådan en central del der kunne åbne andre apps.
Win10A
Nu kommer startmenuen altså tilbage hvor man både får adgang til den klassiske startmenu og menuen med apps.

Cortana – den lille hjælper

Med Windows 10 kommer nu Cortana som er en lille hjælper. Hvis du i forvejen anvender Google Now forstår du sikkert princippet. Formålet er at informere brugeren om lige netop det brugeren har behov for at vide.
Windows10B
Denne assistent vil kunne informere dig om vejret netop hvor du befinder dig, hvad der står i din kalender og de nyeste nyheder. En personlig assistent.

Spartan – den nye browser

Med Windows 10 lanceres også en helt ny browser som skal afløse Internet Explorer. Dog er det ikke helt en afløsning, men mere et supplement til Internet Explorer. Men mon ikke den med tiden afløser Internet Explorer.
Spartan skal være simplere og hurtigere end Internet Explorer og skal få erobret noget af de markedsandele som Internet Explorer har tabt til Google Chrome tilbage.

Dybere integration med egne produkter

Vi skal nok forvente at Microsoft vil integrere Windows yderligere med egne produkter, specielt med Bing. Dette ville have været uhørt for nogle år tilbage, da Microsoft havde monopolstatus og EU åndede dem i nakken. Men nu er monopolstatusen forsvundet og dette åbner op for at det ikke giver problemer hvis man integrerer det i Windows.
Da Microsoft i sin tid integrerede Internet Explorer i Windows, fik de EU på nakken og blev pålagt at brugerne aktivt skulle have muligheden for at vælge et alternativ til Internet Explorer via en Menu. Menuen er nu væk og jeg tror ikke vi skal forvente at EU vil kræve det samme i dag, hvis Microsoft integrerer sine produkter.

Windows 10 vil bruge mindre strøm

Microsoft har gjort meget for at effektivisere Windows 10. Dette kommer specielt efter at Windows 8 har brug afsindigt meget strøm. Ja, faktisk er der eksempler på computere med touchskærm hvor strømmen holder under 2 timer.
Vi kan godt forvente med Windows 10 at strømmen vil holde længere.

Del denne artikelShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *