Sendgrid – Fint SMTP relay med maks 100 daglige mails

Hvis du leder efter et SMTP relay til at sende mails gennem, så er Sendgrid et udemærket bud.

Da jeg flyttede alle mine websider og e-mailkonto til en VPS hos Digitalocean, gik det op for mig at jeg ikke længere havde muligheden for at køre min egen SMTP server. Digitalocean og mange andre VPS udbydere blokerer simpelthen for udgående SMTP porte, for at forebygge at deres servere bliver brugt til at sende spam mails. Lyder egentlig som et godt formål, men samtidig går jeg meget ind for at hoste mine egne data og have fuld kontrol over dem.

Alternativet er at opsætte et såkaldt SMTP relay, hvor din SMTP server sender mails igennem. Det har jeg gjort på min VPS, og her har jeg valgt Sendgrid som Digitalocean også anbefaler.

Hvad er et SMTP relay?

Lad os starte med at få styr på hvad et SMTP relay er for noget. Et SMTP relay er en mailserver som har til opgave at videresende en mail til en anden SMTP server. Den er altså med til at sørge for at en mail ryger det rigtige sted hen. Det er altså et slags mellemled når du skal sende en mail afsted til modtageren.

Oprindeligt er SMTP relays primært designet til folk der sender mange mails ud, såsom nyhedsbreve. Her kan man især risikere at mailen havner i spammappen hos modtageren. Derfor kan der være en fidus i at sende det gennem et SMTP relay, som der generelt er tillid til, og som derfor er med til at øge sandsynligheden for at mailen kommer det rigtige sted hen.

Et SMTP relay kan altså lægge et ekstra lag af sikkerhed i afsendelsen af mails. De kan øge sikkerheden for at mailen kommer fra den rigtige afsender, ved at de styrer alt det med at oprette TXT records med SPF information. Det behøver du ikke tænke så meget over når først det er opsat.

Hvorfor bruge Sendgrid?

Det ved jeg faktisk ikke, det var lidt tilfældigt at jeg valgte Sendgrid. Der findes givet vis mange andre SMTP relays der er lige så gode, og jeg vil nok med tiden teste andre. Andre vælger fx. at bruge Gmail som SMTP relay.

Jeg var lidt skeptisk i starten overfor generelt at anvende et SMTP relay. Fordi hvorfor skal jeg ikke selv have muligheden for at køre min egen SMTP server selvstændigt? Og hvorfor skal jeg sende alle mine mails gennem et redje firma i et helt andet land?

Men efter jeg har opsat Sendgrid og det fungerer, vil jeg faktisk sige at det fungerer ret godt. Jeg kan altid logge ind på Sendgrid og se om min mail er havnet ved modtageren, og endda om de har åbnet den. Indtil videre ser det ikke ud til at mine mails havner i folks spammapper, så det er også meget positivt.

Jeg har opsat Postfix på min server til at dirigere alt udgående post gennem Sendgrid, og så har jeg indstillet alle mobiltelefoner, e-mailprogrammer og lign. hvor jeg sender mails fra til også at bruge SMTP serverne fra Sendgrid.

Jeg vil sige, at det var en lidt besværlig proces med at komme igang med Sendgrid. Først og fremmest skal enten alle domæner eller alle e-mailadresser hvor du sender mails fra autoriseres i Sendgrid, hvilket lettest gøres ved at lave en CNAME record på din DNS server. Alternativt at godkende hver mail manuelt, hvor du bare skal klikke på et link i en mail. Herefter skulle Simply manuelt godkende min konti, hvor jeg måtte skrive frem og tilbage med deres kundeservice og godtgøre for hvad jeg ville bruge deres service til. Det tog nok 2-3 dage at blive godkendt før det virkede. Herefter skal man også lave API nøgler til at kunne sende mails.

Disse SMTP indstillinger skal du bruge til Sendgrid

Når du så har opsat Sendgrid, så skal du bruge deres SMTP oplysninger for at kunne sende mails, fx. fra din mobiltelefon. Her skal du bruge følgende oplysninger som udgående server:

  • SMTP-server: smtp.sendgrid.net
  • Sikkerhedstype: TLS
  • Port: 587
  • Kræv godkendelse: Ja
  • Brugernavn: apikey
  • Password: [APIKEY]

[APIKEY] som anvendes som password skal du generere inde på Sendgrids hjemmeside. Her vælger du i menuen til venstre først “Email API” og så “SMTP Relay”.

Så skal du generere den API nøgle du skal bruge som password. Først skal du vælge et navn, det kan være hvad som helst. Klik så på “Create Key” og så vil der komme den API nøgle du skal bruge i det gule felt. Den kopierer du og indsætter som password. Herefter virker det. Det kan så være en god ide at prøve at sende en mail, og så sætte kryds i “I’ve updated my settings” og klikker på “Next”. Så vil du få en meddelelse hvis alt virker.

Metoden her virker fint, men jeg vil dog sige at det er lidt kompliceret at skulle bruge en API nøgle som password i nogle tilfælde. Den er nem at kopiere ind i et e-mailprogram som Microsoft Outlook, men sværere hvis du skal indstille det på flere telefoner. Her skal du faktisk ind på Sendgrid for hver telefon.

Er Sendgrid gratis?

Sendgrid er gratis så længe du sender under 100 mails daglig (og det gør jeg langt fra). Herefter koster det penge. Det er en udemærket service, fordi jeg tror næppe jeg kommer til at betale penge for bare at sende en mail. Så vil jeg nok finde et andet alternativ.

Så for de fleste er Sendgrid gratis, og i hvert fald for dig der kun bruger den til dine private mailkonti.

Jeg håber dette gav en ide om hvad Sendgrid er, og så du kan læse mine erfaringer med at bruge Sendgrid. Hvis du har brug for et SMTP relay, så er det umagen værd at sætte sig ind i Sendgrid.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x