P/E og K/I – To vigtige nøgletal for dig der handler aktier

Hvis du vil igang med at handle aktier, kan det være en god ide at sætte dig ind i de to nøgletal P/E og K/I. Her får du en forklaring på begreberne.

Hvordan finder man frem til de gode aktier, som du kan tjene penge på? Det spørgsmål stiller sikkert mange, der har aktier med som en mulighed for at investere deres penge. Da jeg for nogle år tilbage begyndte at læse lidt mere om aktier, faldt jeg over de to nøgletal P/E og K/I, og synes de er interessante i forhold til at vurdere om en aktie er interessant.

Inden vi kommer nærmere ind på de to begreber, vil jeg skynde mig at sige, at jeg er ikke uddannet økonom. Hvad angår aktier er jeg derfor kun lægmand, og i denne artikel kan du læse om mine tanker om disse nøgletal. Hvis du selv er økonom, og har noget værdifuldt at bidrage med, må du meget gerne skrive en kommentar nederst.

Men nu tilbage til de to begreber. Lad os starte med lige at få dem defineret.

P/E – Price per earning

Det første nøgletal hedder P/E, hvilket er en forkortelse for “Price per earning”. På dansk kunne man kalde den for “Kursen per indtjening”. Det er nemlig et nøgletal der udregnes ved at tage kursen og dividere den med resultatet pr. aktie.

Resultatet er et udtryk for overskuddet en virksomhed kan generere. Hvis man dividerer det med antallet af aktier, der findes i en børsnoteret virksomhed, får man resultatet pr. aktie. Når du så tager kursen og dividerer den med dette tal for et regnskabsår, så får du nøgletallet P/E.

Men hvad kan vi så bruge den til, tænker du måske?

Kursen er prisen du skal betale for en aktie. Så P/E er et udtryk for det du betaler for en aktie, i forhold til hvor meget overskud den har genereret. Med andre ord hvor meget kommer du til at betale, for hver krones overskud den aktie genererer.

På en måde kan man derfor anse P/E for at være et nøgletal, der fortæller om en aktie er billig eller dyr for øjeblikket. Altså hvis virksomhedens værdi bliver målt på evnen til at skabe overskud. Hvis du ser på udviklingen i en akties P/E, kan det derfor være en fordel at købe når P/E er lav og sælge når P/E er dyr.

Hvis den virksomhed du investerer aktier i, har et negativt resultat, dvs. et underskud et år, så giver P/E ikke rigtig mening. Det er altså et nøgletal, som kun kan bruges for virksomheder der har overskud. En anden ting P/E ikke kan fortælle så meget om, er den risiko du har ved at købe aktien. Og den siger heller ikke noget om hvor meget overskud du kan forvente i virksomheden i fremtiden. Tallet er baseret på et tidligere overskud.

K/I – Kurs per indre værdi

K/I er en forkortelse for “Kurs per indre værdi”. Den minder på nogle områder om P/E, men er dog udregnet på en anden måde. Den indre værdi er et udtryk for egenkapitalen per aktie. Så K/I er altså ikke kursen sat i forhold til overskuddet som P/E, men derimod sat i forhold til egenkapitalen.

K/I er altså et udtryk for hvad du skal betale for en aktie, i forhold til den egenkapital virksomheden har. Det kan også være et udtryk for at en aktie er billig, når K/I er lav, mens det kan være et udtryk for at den er dyr, når K/I er dyr. Bemærk at denne sammenligning skal ses i forhold til én aktie – det giver ikke så meget mening at sammenligne aktier på tværs.

Ligesom det ikke giver mening med P/E ved virksomheder med underskud, giver det heller ikke mening med K/I ved virksomheder med negativ egenkapital. Desuden siger K/I heller ikke så meget om den fremtidige udvikling eller risiko.

Jeg håber dette gav dig en lille introduktion til disse to investeringsbegreber, som du kan bruge til at vurdere hvornår det kan være på tide at købe en aktie.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x