OLED vs LCD skærm – Hvad er forskellen?

OLED vs LCD skærm – Hvad er forskellen?

Når du skal kigge efter en ny mobiltelefon, vil du støde på begrebet OLED skærm eller LCD skærm. Se hvad forskellen er her.

Mobiltelefoners skærme kan være af forskellige typer. To af de mest udbredte typer lige nu er OLED skærme og LCD skærme. Og det er altså to konkurrerende skærmtyper.

Hvad er LCD?

LCD står for “Liquid Crystal Display” og det er den mest udbredte af de to skærmtyper på markedet lige nu. Nogle steder vil der stå LED skærm i stedet for LCD skærm, men der menes det samme, selvom LED er selve lyskilden og LCD er selve skærmen.

LCD fremstilles ved et bagvedliggende lys som sendes ud gennem tusindvis af små dioder (det er dem der kaldes LED). Flydende krystaller styrer om der skal åbnes eller lukkes for lyset.

LED er ikke så godt til at fremstille kulsorte farver – hvilket OLED godt kan. Til gengæld er de gode til lystyrke – bedre end OLED.

En nyere form for LED er QLED, hvor Q står for “Quantum dots”. Det er en skærm med små nanokrystaller der kan udsende rødt, grønt eller blåt lys, når de rammes af bagbelysningen. Dette giver en meget høj kvalitet.

Hvad er OLED?

OLED står for “Organic Light Emitting Diode”. Det er en lidt nyere skærmtyper, og nogle mener at dette er fremtidens skærmtype. Det er også en noget dyrere skærmtype end LCD.

Hvor LCD benyttede bagvedliggende lys, så udsender OLED selvstændigt lys. Hver pixel på en OLED skærm er altså selvlysende. Det betyder at hver eneste pixel kan styres for sig.

En OLED skærm kan laves noget fladere i forhold til en LCD skærm.

OLED kan jo slukke for hver eneste pixel, hvilket gør dem perfekte til at vise en kulsort skærm. Til gengæld er de ikke helt så god til lysstyrke som LCD.

Det var lidt forskelle mellem LCD og OLED. Der er ikke en helt klar vinder, men tendensen er nok at OLED betragtes lidt bedre end LCD. QLED, der jo også er en form for LCD, giver dog en reel konkurrent til OLED. Prismæssigt er OLED de dyreste skærme, så kommer QLED og til slut LCD.

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Skriv et svar

%d bloggers like this: