Ny rapport om kviklånefirmaer fra Forbrugerombudsmanden

Forbrugerombudsmanden har netop udgivet en rapport over markedet for kviklån i Danmark. På baggrund af denne er seks firmaer blevet politianmeldt.

Igen i år har Forbrugerombudsmanden undersøgt markedet for kviklån – og det er der kommet en 29 sider lang rapport ud af.

Af rapporten fremgår at flere af selskaberne tilbyder lån på ubestemt løbetid, fordi der ikke er krav om at afdrage på lånet, men udelukkende betale et minimubeløb. Det fremgår at flere af kviklånefirmaerne ved kreditgodkendelsen ikke undersøger om lånerne er i stand til at kunne afdrage på lånet, men udelukkende om de er i stand til at betale det månedlige minimumsbeløb. Dette får firmaerne kritik fra Forbrugerombudsmanden for.

Endelig får firmaerne også kritik for vildledende markedsføring. Det fremgår for eksempel at firmaerne kalder deres produkter for kassekreditter, selvom der faktisk er tale om lån:

Forbrugerombudsmanden har for det første konstateret, at en række selskaber har markedsført deres låneprodukter som ”kassekreditter”, selv om lånene efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke opfylder kreditaftalelovens definition på kassekreditter.

Netop striden om hvorvidt der er tale om kassekreditter eller lån er vigtig. Hvis der er tale om lån er der nemlig større krav til hvilke oplysninger firmaerne skal opgive i deres markedsføring. Og netop fordi Forbrugerombudsmanden mener der er tale om lån, får de kritik for ikke at opgive alle oplysninger.

Af Kreditaftaleloven fremgår følgende definition på kassekreditter:

En udtrykkelig kreditaftale, hvorved en kreditgiver stiller midler til rådighed for en forbruger, som overstiger den løbende saldo på forbrugerens løbende konto.

Kreditaftalelovens § 4

Omdannelsen fra lån til kassekreditter sket efter Folketinget vedtog en lov, der indførte en betænkningstid efter optagelsen af et lån. Denne lov gælder kun for lån, så ved at omdanne til kassekreditter kunne firmaerne undgå denne betænkningstid.

Politiundersøgelsen af firmaerne vil nu vise, om der faktisk er noget at komme efter eller ej.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x