Keybase – Krypteret chat og styr på dine identiteter

Keybase er et form for socialt netværk, hvor kryptering er i højsædet og hvor du nemt kan dele krypteringsnøgler og bevise din identitet. 
I disse dage er sikkerhed og overvågning kommet på dagsordenen. Hvem skal kunne se dine private beskeder til andre, og hvem skal have kontrol med dem? Dette er et spørgsmål, der især er blevet relevant efter Cambridge Analytica sagen hvor profildata fra millioner af Facebookprofiler blev misbrugt i den amerikanske præsidentvalgkamp.
Især private beskeder er noget vi forventer kun skal kunne ses af afsender og modtager. Det vil sige at hverken udbyderen, fx. Facebook, eller myndigheder skal kunne læse hvad jeg privat skriver til en anden person. Også selvom jeg måske kun udveksler den seneste opskrift på den Chokoladekage jeg vil lave i weekenden.
Hvis man skal være helt sikker på at kun afsender og modtager skal kunne læse beskederne, så er end-to-end kryptering vigtig. Altså kryptering hvor en besked krypteres når den sendes afsted, og så kun kan åbnes med en krypteringsnøgle modtageren har. Især Signal Messenger har her været peget på, som en messengerapp hvor sikkerheden er i top.
Men nu har jeg prøvet en ny tjeneste, der gør det muligt at få end-to-end kryptering, hvor du selv skal opbevare de krypteringsnøgler der skal bruges. Den hedder Keybase og du kan se min profil her.
Her kan jeg blandt andet bevise min identitet ved at forbinde til andre sociale netværk. Det foregår sådan, at jeg så bliver bedt om at poste et bestemt indlæg på det medie og så tjekker Keybase om jeg har gjort det. På den måde ved de at det er mig der er tale om.
Samtidig kan jeg generere en offentlig nøgle som kan bruges til at kryptere en besked med. Den besked kan jeg så for eksempel sende i en almindelig mail, og så skal folk ind og låse den op med den rigtige nøgle for at kunne læse den.
Keybase kan både bruges i en webversion og så en app der findes til Windows, Mac, Linux, iPhone og Android. Den er selvfølgelig helt gratis at bruge.
Jeg vil i den kommende tid afprøve Keybase noget mere, og vil her på siden skrive artikler om hvordan du bruger tjenesten til at beskytte dine private beskeder. Har du prøvet Keybase? Skriv gerne om dine erfaringer i en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x