Find din routers IP-adresse

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Det er routeren som er ansvarlig for forbindelsen med internettet og at distribuere denne ud til alle computere på dit netværk. Det er derfor vigtigt at vide hvordan du får adgang til din router og ved hvordan du ændrer dens indstillinger. Man kan få adgang til routerens indstillinger ved at kende dens IP adresse. Men hvordan finder man egentlig sin routers IP adresse? Jeg gennemgår nogle løsninger til dette her.

En router har to IP adresser: en ekstern IP adresse kaldet en Internet IP adresse og en intern IP adresse kaldet en LAN IP adresse. Hvis vi starter med den eksterne Internet IP adresse, så er dette routerens og dermed dit netværks adresse ude på internettet. Det er fra denne adresse du fra internettet kan få adgang til enheder på hjemmeadressen, som du har tilladt adgang til udefra. Den eksterne Internet IP adresse skifter typisk (men ikke altid – det er afhængig af din udbyder) hver gang du genstarter din router. Du finder din nuværende eksterne Internet IP adresse, f.eks. ved at besøge http://www.whatismyip.com som fortæller din eksterne Internet IP.

Routerens egen IP adresse, hvor du kan finde dens indstillinger er den interne LAN IP adresse. Denne kan man ikke tilgå uden for dit netværk. Hvis du vil indstille routeren, skal du først have internetforbindelse på routeren – enten trådløst eller med kabel.

En IP adresse består af en række numre der er adskilt ad punktum. Stort set alle hjemmenetværks-IP-adresser begynder med 192.168.x.x.

Ofte kan du finde den interne IP adresse til din router i dokumentationen til din router. Andre gange står det på en etiket på selve routeren. Man kan dog ikke altid stole på dette, da den kan have ændret sig (ofte ikke automatisk, men noget man bevidst har gjort for at undgå IP konflikt).

Heldigvis kender alle computere der er koblet til routeren IP-adressen, så man kan jo spørge dem om det. Apple kalder din router for “Router” mens Windows ofte kalder det for “Default Gateway”.

Windows

For at få en windows computer til at fortælle routerens LAN IP adresse, kan du åbne en kommandoprompt, trykke “ipconfig” og herefter enter. Herefter kommer der en del IP oplysninger, der kan se således ud:

Windows IP Configuration

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::6816:c312:500f:e3d3%4
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.5
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.5

I windows 8 skal du lægge mærke til det afsnit der hedder “Wireless LAN adapter WIFI”. I windows 7 og XP hedder det “Ethernet adapter Local Area Connection”. Kig herefter på den adresse der står under “Default gateway”, som jo var det Windows kaldte routeren.

Nu kan du få adgang til routeren ved i din browser at skrive selve ip adressen under Default gateway og klikke enter. Routeren vil herefter typisk spørge efter din routers brugernavn (som ofte er admin) og adgangskode (som ofte er password eller default). Den kan du ofte finde i dokumentationen eller på en etiket på routeren. Hvis du har ændret den (som du bør gøre), er eneste mulighed hvis du ikke kan huske det at nulstille routeren.

Apple Mac

I Mac kan du ligeledes åbne et terminalvindue og taste “netstat -nr | grep default” og herefter enter. Så får du typisk følgende resultat hvor du direkte kan aflæse IP adressen:

Default 192.168.3.1 UGSc 317 2 en0

Igen taster du blot denne i din browser og herefter brugernavn og adgangskode for routeren.

Jeg håber du kunne bruge disse tips hvis du har brug for at få adgang til din router. Har du problemer er du velkommen til at skrive en kommentar.

 

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

One Comment

  1. Henrik Schmidt 4. maj 2017 Reply

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *