De bedste must-have SEO-tools

Når man søgemaskineoptimerer et website, anvender man en lang række værktøjer. I denne artikel vil jeg forsøge at samle nogle af de mange SEO værktøjer jeg anvender til søgemaskineoptimering. Værktøjerne er arrangeret i forskellige kategorier, så du let kan finde de rette værktøjer udfra den opgave du skal løse.

Backlinks

Backlinks er andre websider der linker til dig. Det kan være meget anvendelig at undersøge hvilke backlinks du har til din webside – eller måske endnu vigtigere hvilke backlinks din konkurrent har. Måske du kan arbejde på at få et link samme sted fra? Hvis du får et nofollow link et sted fra kan du måske arbejde på at få det lavet om til dofollow?

  • Ahrefs.com – Indtast din URL adresse og få en komplet analyse af siden inkl. hvilke backlinks der peger på siden.
  • Open site explorer – Et værktøj der minder lidt om ahrefs.com, hvor du kan søge efter backlinks til et specifikt site.
  • MajesticSEO – Indtast URL og få antallet af backlinks og hvilke det er.
  • Linkstant – med Linkstant kan du få en mail når nye sider linker til din webside.
  • Screaming Frog – Et værktøj du kan downloade, hvilket laver en komplet analyse af dit website.

Hastighedsoptimering

Hastigheden for et website er MEGET vigtig – og er en af de store faktorer for søgemaskineoptimering. Din webside skal helst kunne indlæses på under 2 sekunder – ellers vil en del af dine besøgende finde en anden side der er hurtigere. Derfor bør 2015 være året hvor du optimerer hastigheden på din webside hvis du ikke allerede har gjort det.

  • Google Insights – Indtast din URL adresse og få en komplet analyse af hvor hurtig din webside er. Du får både en analyse af hvor hurtig din side er på en mobiltelefon og hvor hurtig den er på en desktopenhed. Google Insights giver dig points på en skala fra 0 til 100 alt efter hvor hurtig dit site er. Du får nogle konkrete forslag til hvordan du kan gøre din webside hurtigere. Værktøjet er helt gratis.
  • Caesium –  Et gratis lille værktøj der kan komprimere billeder du anvender på din webside uden tab af kvalitet. Det er ofte manglende komprimering af billeder der gør en webside langsommere.
  • Pingdom – tjekker hastigheden på din side. Du kan vælge lokalisation, så du kan få et lokalt resultat.
  • W3 total cache – Kører du et WordPress site kan dette plugin aktivere caching, hvilket øger hastigheden på din webside.

Ideer

Disse værktøjer hjælper dig med at få ideer – f.eks. til hvilke emner du skal satse på.

  • Google Trends – Her kan du følge med i hvad der er hotte søgninger lige nu og dermed måske få ideer til hvilke strategier du skal lancere.

Indhold

Disse værktøjer kan hjælpe dig med at skabe indhold til et site. Sørg for at skabe højkvalitetsindhold til et site, så bliver både de besøgende og Google glade.

  • Pictochart – Med Pictochart laver du nemt en infograph til din webside.
  • Copyscape – Tjek om indhold på et site er blevet stjålet hvilket giver risiko for duplicate content.
  • Pixabay – På en hjemmeside har du også brug for billeder. På Pixabay kan du få en masse gratis billeder til din hjemmeside.

Linkbuilding

Her er nogle værktøjer der kan anvendes til linkbuilding.

  • Check my links – Et Google Chrome extension som synliggører hvis der er døde links på en side du besøger. Brug det til at at stjæle linket, ved at kontakte ejeren af sitet.
  • Internet Marketing Ninjas – Crawler for døde links på et helt site. Tjek både din egen side for døde links eller find links til broken link building.
  • Way back machine – Hvis du har fundet et dødt link kan du finde ud af hvilket indhold der var på den side, så du kan skabe noget lignende.
  • Nofollow extension – Med denne extension til Google Chrome kan du nemt identificere nofollow links – og dermed dofollow links så du ved hvilke links du skal gå efter.

Ranking

Den specifikke placering i Googles søgeresultater er altid værd at undersøge. Du bør udvælge nogle keywords som du vil have sitet optimeret til og det gælder så om at få den bedste placering til disse keywords. Med nedenstående værktøjer kan du tjekke placeringen for forskellige websider.

  • Impersonal.me – problemet med at søge direkte i Google for at finde placeringen, er at det er påvirket af en lang række faktorer, såsom hvad du har søgt før. Impersonal.me anonymiserer din søgning, så du kan finde den reelle placering.
  • Serpface – Gør det også muligt at tjekke rankingen af dit site.

Spam & Hacking

Dette er en række værktøjer du kan bruge til at overvåge din webside for forskellige ting.

  • Sitebeak – Et værktøj udviklet af danske Webjuice.dk som overvåger din webside og informerer dig hvis sitet er nede eller bliver hacket. Meget vigtig at dit site kører stabilt og ikke bliver hacket. Hvis dit site bliver hacket påvirker det dine søgeresultater med det samme.
  • MXtoolbox – Tjekker om dit site er blevet blacklistet.

Søgeordsanalyse

Kan du ikke selv finde på nogle gode keywords? Dem kan du f.eks. bruge når du skal finde det helt rigtige domæne eller lign.

  • Ubersuggest – Søg på et keyword og få forslag til lignende keywords.
  • Adwords keyword tool – Med dette værktøj kan du også søge på lignende keywords. Men du kan også se hvor mange der søger på søgeordet hver måned og dermed få en ide om det er et godt eller dårligt keyword.
  • Siteexploration – SEO program der analyserer og holder øje med din webside. Kan bruges til søgeordsanalyse og overvåge ranking.

Diverse tools

Disse værktøjer passer ikke rigtig ind nogle af de andre steder eller indeholder mange værktøjer.

  • Google Webmaster Tools – Et uundværligt værktøj hvor du kan undersøge hvilke søgeord dine besøgende anvender, holde øje med indexering af din webside og få din webside hurtigere indexeret.
  • Google Analytics – Og med det samme må vi hellere nævne Google Analytics – verdens bedste statistik værktøj til hjemmesider.
  • WordPress SEO by Yoast – man kommer vist ikke udenom at dette plugin er must-have for enhver WordPress side. Det udfører en lang række SEO opgaver.
  • Crazy egg – Laver et heatmap på din side så du nemt kan se hvor dine besøgende klikker henne. Anvendes til at analysere dine besøgendes adfærd.

Det var nogle af de værktøjer jeg anvender af og til. Har du selv nogle værktøjer du ofte anvender er du meget velkommen til at nævne det i kommentarerne.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

10 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik siger:

fin liste, der skaber godt overblik over de værktøjer man kan prøve af. Men der burde vel også lige sniges Screaming Frog med ind på liste – måske under diverse 😉

Du har helt ret Henrik – Screaming frog er ikke til at komme uden om. Den er tilføjet til listen nu 🙂

Super fin liste.
Siteexploration ser lækkert ud, men jeg kan simpelthen ikke få deres ‘Sign Up’ til at virke.
Er det kun mig, der har problemer med at komme frem til en sign up formular?

Hej Mark!
Det ser ud til du har ret. Jeg kan heller ikke få det til at virke lige nu. Man skulle næsten tro der midlertidligt var lukket for registrering. Lad os se om der ikke snart bliver åbnet igen.
Mvh. Andreas

Lars siger:

Interessant liste med alt det bedste. Der er flere ting jeg ikke kendte i forvejen. Jeg glæder mig til at prøve noget af det.

Simon siger:

God liste at have gemt. Tak for delingen. 🙂

Rasmus siger:

Moz Pro? Slet ikke nævnt her?
Hvorfor om jeg tør spørge?

Rigtig fin oversigt.

Mange tak for den dybdegående indsigt ift. SEO optimering og mulighederne. Tanken er selv at gå denne,
eller ligende, Med eget “Swist” – Derfor er det evt. værd at holde øje med: (https://simpledoesit.dk/)
Men som altid er viden, fra succesrig igangværende som dig selv, er altid mere end velkommen.
Med Venlig Hilsen
Tim Borggren Larsen

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x