Cloud Act – Nye dataregler i USA

USA vedtager nye dataregler, kaldet Cloud Act, der har vidtgående konsekvenser for hvordan data kan deles med USA.
Mens verden forarges over at data fra millioner af Facebookbrugere er delt i Cambridge Analytica sagen, så har USA vedtaget nogle dataregler der burde være mere bekymrende. De giver nemlig lov til at USA kan få indsigt i data der selv ligger opbevaret på servere i udlandet.
De nye dataregler har fået navnet Cloud Act, hvilket står for Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act. De blev introduceret fordi FBI i USA havde besvær med at få adgang til data gennem de såkaldte SCA warrants, der er anmodninger gennemført ved den gamle SCA ordning fra 1986. SCA datareglerne blev vedtaget før cloud teknologi var en realitet, og derfor blev en anmodning om udlevering af data fra irske servere hos Microsoft afvist af Microsoft i 2013. En beslutning der også dengang blev støttet af Højesteret i USA. Microsoft afviste netop anmodningen fordi SCA datareglerne ifølge Microsoft ikke giver mulighed for at få data udleveret fra udenlandske servere.
Alternativet var at få udleveret dataene fra de irske servere via den såkaldte MLAT ordning, der kræver at også Irland accepterer at amerikanerne får adgang til deres data, men det kan være en meget langsommelig affære. Herudover skal det amerikanske senat også stemme for en MLAT anmodning, og det kræver 2 ud af 3 af stemmerne. Derfor har amerikanerne nu opdateret datareglerne med de nye Cloud Act regler. Disse slår fast at det netop også er muligt for FBI også at kunne få data udleveret fra udenlandske servere.
Den nye lov har fået kritik, fordi det nu måske bliver lettere for FBI at få fat i data, der ikke er opbevaret i USA. Det betyder at de for eksempel kan være adgang til en Hotmail konto, som ligger opbevaret i Irlandske servere. Eller måske nogle data på Onedrive der også ligger opbevaret på europæiske servere.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x