CET1 – Et nøgletal der udtrykker en banks finansielle styrke

Hvis du skal investere i bankaktier, støder du måske på nøgletallet CET1. Her får du en introduktion til begrebet.

Når du skal investere i aktier, går spekulationerne måske på at inkludere en bankaktie i din portfølje? Eller måske du vil se din egen bank over skuldrene, for at se om der er tale om en stabil bank? I denne artikel skal vi se nærmere på nøgletallet CET1.

CET1 er en forkortelse for “Common equity tier 1”. På dansk kaldes den hyppigt også for den “egentlige kernekapitalprocent”. Det er et nøgletal, hvis formål er at sige noget om en banks finansielle styrke. Den udregnes som forholdet mellem kernekapitalen og de risikovægtede aktiver, udtrykt i procent.

Kernekapitalen er et udtryk for summen af egenkapitalen for en bank og den hybride kernekapital. Den hybride kernekapital er en type lån, som banken tager fra en investor, og som er en sikker form for kapital, fordi lånet løber uendeligt. Berlingske har skrevet en god artikel om netop disse begreber.

Selve nøgletallet CET1 blev introduceret i 2014, som et af de instrumenter tilsynsmyndighederne kan anvende til at sørge for at bankerne er stærke nok, efter finanskrisen. Som en del af de nye Basel III krav, skal CET1 for en europæisk bank være minimum 4,5%.

Som et eksempel kan du nedenunder se udviklingen i CET1 for Danske Bank. Som det ses er den finansielle styrke her forholdsvis stor, og har været stigende. Det bør dog siges, at Finanstilsynet stiller også store krav til polstringen af en bank som Danske Bank.

Kilde: Statista

Jeg vil lige slutte af med at sige, at jeg er ikke økonom, og denne artikel er derfor udtryk for min forståelse som lægmand. Hvis du finder en fejl, er du meget velkommen til at gøre opmærksom på det i kommentarfeltet.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x