Aktiesparekontoen 2021 – Et overblik

Her kan du få et overblik over reglerne og satserne for aktiesparekontoen i 2021.

I 2019 blev der indført en ny mulighed for at investere. Aktiesparekontoen blev indført, og gav befolkningen attraktive muligheder for at komme igang med at investere i aktier. Formålet var netop at understøtte danskernes investeringslyst.

Hvad er en Aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en konto du opretter i din bank eller hos en børsmægler. På kontoen kan du indsætte op til 102.300 kroner (I 2021), og så bruge dem til at investere i aktier og visse former for investeringsforeninger og ETF’er. Der kan oprettes én konto pr. person, og du kan også oprette en aktiesparekonto til dine børn.

Fordelen ved at investere i aktier med Aktiesparekontoen er at du slipper billigere i skat. Normalt betaler man 27-42% i skat af det du tjener på aktier, men for det du tjener på Aktiesparekontoen kan du slippe med at betale 17%. Du får altså mere ud af at investere i aktier via Aktiesparekontoen, end via et normalt aktiedepot, men det er også begrænset hvor meget du kan investere for. Vi vender tilbage til skatten på Aktiesparekontoen senere.

I praksis oprettes der med en Aktiesparekonto både en indlånskonto og et værdipapirdepot. På indlånskontoen har du de kontanter stående du indskyder, og dem kan du så bruge til at købe værdipapirer i værdipapirdepotet.

Hvor meget må jeg sætte ind på Aktiesparekontoen?

I 2021 må du maksimalt indskyde 102.300 kroner på Aktiesparekontoen, hvis det er en ny konto. Hvis du starter med fx. at investere for 40.000 kroner, og det så stiger i værdi, så kan du stadig indskyde 62.300 kroner på kontoen. Med andre ord må du sætte 102.300 kroner ind på kontoen, men kontoen må godt blive mere end 102.300 kroner værd.

Den 31. december 2021 opgøres kontoens værdi, og så beregner man hvor meget du må indskyde på kontoen det efterfølgende år. Så selvom værdistigningen i år ikke har betydning for hvor meget du kan indskyde i år, kan det have betydning for hvor meget du må indskyde næste år.

Hvordan fungerer skat af Aktiesparekontoen?

Som tidligere nævnt betaler du kun 17% i skat af det du tjener på Aktiesparekontoen. Selvom du får en rabat på skatten, opgøres skatten dog lidt anderledes. Normalt vil man betale aktieskat af udbetalt udbytte og realiserede kursgevinster (realiseringsprincippet), men for aktier investeret via Aktiesparekontoen skal du betale skat af udbetalt udbytte og både urealiserede og realiserede kursgevinster (lagerbeskatning).

I praksis sker det ved at værdien af dine aktier (totale kurs) opgøres i starten og slutningen af året, og du betaler så skat af stigningen i værdi. Herudover naturligvis også det udbytte du har fået udbetalt. Bemærk at du derfor hvert år skal indbetale penge til at betale skat, for penge du endnu ikke har tjent.

Tab kan du fremføre og modregne i fremtidige gevinster på Aktiesparekontoen. Men du kan ikke modregne det i gevinster uden for ordningen, fx. et andet aktiedepot. Og du kan heller ikke overføre tabet til ægtefælle.

For danske banker og børsmæglere foregår skatten ret nemt, fordi de sørger for det besværlige med at indberette de korrekte beløb til Skat. Du har naturligvis også pligt til at tjekke at det er korrekt.

Hvad kan jeg investere i?

På Aktiesparekontoen kan du handle alle de aktier, du normalt kan handle hos en børsmægler. Herudover kan du også investere i alle aktiebaserede investeringsforeninger og aktiebaserede ETF’er, der fremgår af Skats positivliste.

Der er en besparelse i skatten, uanset om du vælger at placere aktier, investeringsforeninger eller ETF’er på kontoen. Besparelsen er en nedsættelse i skatten af afkast fra 27/42% til 17%. Men husk også at du for aktier og investeringsforeninger så også skal afregne skat af urealiserede afkast hvert år (lagerbeskatning). Dette skal du også ved ETF’er, men det skulle du i forvejen. For at mindske ulempen ved lagerbeskatning kan du derfor med fordel vælge at placere dine ETF’er på kontoen fremfor aktier eller investeringsforeninger, fordi de i forvejen er lagerbeskattede.

Hvilke penge kan jeg bruge til Aktiesparekontoen?

Man må kun sætte frie midler ind på en Aktiesparekonto, det vil sige helt almindelige opsparede penge. Du må ikke bruge pensionsmidler eller penge fra en virksomhed.

Men du må gerne investere for dine børn, idet du opretter en Aktiesparekonto til dem. Beskatningen vil ligge hos barnet, så du vil kunne udnytte deres frikort.

Hvor kan jeg få en Aktiesparekonto?

Du kan få en Aktiesparekonto de fleste steder hvor du kan investere i aktier. De fleste banker udbyder Aktiesparekonti, og du kan selv se på deres hjemmeside hvordan du får fat i den.

Nogle foretrækker at investere i aktier andre steder end deres banker. Her er de mest populære steder Saxo Bank og Nordnet. Saxo Bank udbyder allerede en Aktiesparekonto, men Nordnet er desværre endnu ikke kommet med. Nordnet har dog meldt ud at de senere vil understøtte en Aktiesparekonto, og de foreløbige udmeldinger siger det kommer til at ske i efteråret 2021.

Hvad koster en Aktiesparekonto?

Mange steder får du en aktiesparekonto gratis, men ikke alle steder. Nogle steder tager de et oprettelsesgebyr og nogle gange også er årligt depotgebyr. Hos Saxo Bank kan du få en gratis Aktiesparekonto, hvor du heller ikke betaler for oprettelse eller depogebyr. På nedenstående liste har jeg samlet steder jeg kender hvor du kan få en gratis Aktiesparekonto (finder du flere steder, må du meget gerne skrive en kommentar nederst, så jeg kan tilføje den til listen):

  • Lån og spar bank
  • Nordea
  • Saxo Bank
  • Sydbank

Du skal selvfølgelig regne med, at selvom det ikke koster noget at have kontoen, koster det stadig kurtage at købe aktier til kontoen. Typisk betaler du her 0,1% af det du køber eller sælger for, dog minimum omkring 29 kroner (Satser fra Nordnet).

Jeg håber dette gav dig et overblik over hvad Aktiesparekontoen er for noget. Hvis du har nogle spørgsmål, må du meget gerne skrive i kommentarfeltet nederst, så skal jeg prøve at svare.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x