4K Ultra HD Bluray vs. Bluray film – hvad er forskellen?

Du har sikkert bemærket at du nu kan få to slags bluray film – de almindelige blå bluray film og de nye sorte 4K Ultra HD bluray film. Her gennemgår vi forskellen.


Når du står nede i supermarkedet og skal købe en film, kan du nu ikke bare vælge mellem om du skal købe en DVD version eller Bluray version. De seneste måneder er der også kommet en ny slags der kaldes for 4K Ultra HD Bluray. Inden du overvejer om du skal købe den nye type film, er det vigtigt at undersøge om din bluray afspiller overhovedet understøtter dem. Og om dit fjernsyn gør.
Et eksempel på de to typer af bluray film du nu kan købe, kan du se når du kigger på udvalget af filmen Logan. Her ser du den almindelige bluray film til venstre og den nye 4K Ultra HD bluray film til højre.

4K Ultra HD giver højere kvalitet

En bluray disk er jo en bestemt type disk, hvor dataene er brændt ned med en bestemt bølgelængde. En bølgelængde der svarer til det blå område på bølgelængdeskalaen – deraf navnet blurays. Det betyder at en bluray disk kan indeholde et sted mellem 25 og 128 GB afhængig af hvor mange lag man lægger data på disken.
Det nye ved 4K Ultra HD blurays er derfor ikke diskene. Der er stadig tale om bluray diske. Det er derimod formatet af selve filmen der er lagt ned på disken. Den er lagt ned med 4K Ultra HD kvalitet, der er den seneste høje standard for hvor høj opløsningen af filmen kan være.
4K Ultra HD kan give film der har en opløsning på op til 3840 × 2160, en framerate op til 60 billeder pr. sekund og high dynamic range (HDR).

Kan jeg bruge min almindelige bluray afspiller?

Nu ved du lidt om hvad 4K Ultra HD bluray film er. Det næste du nok vil spørge om, er om du egentlig så kan se de nye film på din nuværende bluray afspiller.
Her er svaret desværre nej. 4K Ultra HD bluray diske er IKKE kompatible med de normale bluray afspillere. Hvis du vil spille dem skal du derfor anskaffe dig en 4K Ultra HD bluray afspiller, for at kunne spille de nye film.
Her er det værd at vide at den kommende Xbox One X vil indeholde en 4K Ultra HD bluray afspiller – og formentlig også den kommende PlayStation 5. Hvis du ikke vil investere i en af disse nye spillemaskiner, vil en Xbox One S også kunne afspille 4K Ultra HD bluray diske.

Kan jeg se de nye film på mit TV?

Desværre er det ikke bare din bluray afspiller, der skal skiftes ud hvis du skal afspille de nye film. For at du kan få gavn af den høje kvalitet af 4K Ultra HD, kræver det også at dit TV understøtter 4K Ultra HD. Så har du ikke allerede et fjernsyn der gør det, er du desværre nødt til at købe et nyt fjernsyn også. Men så står billedet altså også helt skarp.
Det bør dog nævnes, at selvom du ikke har et 4K Ultra HD tv, så kan du stadigvæk afspille de nye 4K Ultra HD bluray film på dit gamle fjernsyn. Så får du bare ikke noget ud af den ekstra kvalitet.

Er der andre fordele ved 4K Ultra HD blurays?

En af de ting du nok derimod vil blive glad for, er at de nye 4K Ultra HD bluray film ikke er regionslåste, ligesom DVD’er og blurays. Det betyder du for eksempel kan købe film i USA og se dem i Danmark også. Det er en fordel som mange nok har efterspurgt både ved DVD og bluray. Det bør dog nævnes, at det er muligt for den enkelte producent stadigvæk at sætte nogle restriktioner for hvilken region du befinder dig i.
En anden fordel ved de nye 4K Ultra HD blurays, er at du kan kopiere indholdet af filmen direkte over på en ekstern harddisk, en tablet eller smartphone. Dette kan lade sig gøre ved hjælp af den såkaldte digital bridge teknologi som 4K Ultra HD blurays også understøtter. Dette er en fordel i disse dage, hvor mange for eksempel vil streame film i hjemmet direkte via Plex eller lignende.
Hvis du endnu ikke har en 4K Ultra HD bluray afspiller eller et fjernsyn der understøtter 4K Ultra HD, vil jeg anbefale at du fortsat holder dig til de normale bluray film. Men så snart du får skiftet din gamle bluray afspiller ud med de nye afspillere, kan du lige så godt købe de nye blurays, så du er klar når fjernsynet også bliver skiftet ud.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Kasper
Kasper
2 år siden

Der er ikke noget der hedder Blueray. Det er Bluray.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x