Opsætning af router

Routeren er ansvarlig for at forbinde et hjemmenetværk (kaldet LAN) og dets enheder med internettet. Det kan være en god ide at sætte sig ind i hvordan man opsætter en router, da den faktisk har mange indstillinger. I denne artikel gennemgås nogle af de mest almindelige indstillinger der findes i en router og forklaring på nogle af de tekniske ord. 
En router skaber altså forbindelse mellem internettet og et LAN. Med andre ord forbinder den altså to netværk. Selve forbindelsen mellem de to netværk kaldes en gateway. Man kan få forbindelse med routerens indstillinger, hvis man dels selv har forbindelse till routeren (enten trådløst via WIFI eller via kabel) og dels hvis man kender dens IP adresse. Kender du ikke routerens IP adresse, har jeg skrevet en guide til hvordan du finder den her.
Når du kender routerens IP adresse kan du herefter åbne en browser og indtaste denne. Routeren vil ofte bede om et brugernavn og password, som du ofte kan finde i dokumentationen til routeren eller skrevet direkte på en etiket på routeren. Det kan også være en ide at ændre denne, så andre ikke kan få adgang til din router.
Nedenunder finder du nogle af de almindelige tekniske indstillinger du kan få adgang til på din router. Selve navnene kan dog variere fra router til router.

Attached devises

Angiver ofte hvilke enheder der senest har forbundet til routeren og hvad deres IP adresse er.

Backup

Man kan ofte tage en backup af routerens indstillinger. Dette er dog kun nødvendigt hvis du har ændret routerens indstillinger.

Bloker IP adresser

Du kan ofte blokere for at bestemte IP adresser kan tilgå din router.

Bloker URL adresser

Ofte kan man i en routers indstillinger angive hjemmesider, som man ikke kan besøge med routeren. Du kan ofte også angive keywords som skal blokeres. Dette kan være en god og effektiv ide til at begrænse f.eks. dine børns adgang til internettet.

DHCP

Står for Dynamic Host Configuration Protocol. Det er denne der hjælper routeren med at tildele en intern IP adresse til alle enheder der bruger routeren. Du kan ofte også angive at en bestemt enhed får en fast IP adresse HVER gang.

Factory settings

Du kan ofte gendanne routerens fabriksindstillinger, hvis noget går galt. Dette kan man ofte også gøre med en knap på routeren.

Firewall

Nogle routere har en indbygget firewall som forhindrer programmer og enheder i automatisk bare at få adgang til nettet. Dette forhøjer sikkerheden, men kan godt konflikte med dit software engang imellem.

Firmware

Firmware er routerens egen software. Du kan ofte downloade opdateringer til denne direkte fra routerens producent og så opdatere routeren. Andre gange kan routeren selv tjekke om der er opdateringer. Fordele er at sikkerhedshuller bliver lukket i softwaren og måske bliver enkelte fejl også rettet. For de fleste vil det dog ikke være bemærkelsesværdige ændringer ved at opdatere firmware.

Internet IP adresse

En router har en ekstern IP adresse og en intern IP adresse. Når routeren går på nettet, tildeles den en ekstern IP adresse, kaldet Internet IP adresse. Alle de enheder som har forbindelse til routeren får så en lokal IP adresse, kaldet LAN IP adresse som altid starter med 192.168.x.x.

LAN IP adresse

LAN IP adresse er routerens lokale IP adresse.

MAC adresse

Står for Media Access Controller. En MAC adresse har alle enheder. Det er en adresse der er identisk for den enkelte enhed. Routeren har en MAC adresse, men det har alle computere, mobiltelefoner og tablets også. I routerens indstillinger kan du ofte angive at kun bestemte MAC adresser kan bruge routeren. Fordelen er at det giver en ekstrem høj sikkerhed, så andre ikke kan misbruge dit netværk. Ulempen er dog at det er besværligt hvis du får nye enheder eller skifter computer.

Port forwarding/triggering

Hvis du har en server eller en enhed der skal være tilgængelig på nettet, skal den port den bruger være åben. Ofte er en del porte åbent som standard, som f.eks. den du sender mail med. Ellers kan man angive hvilke enheder og hvilke porte der skal være åbne.

Remote management

Hvis du aktiverer remote management bliver det muligt at styre din router udenfra. Dette kan man gøre hvis man kender din routers Internet IP adresse og den port routeren bruger.

SSID

Står for Service Set Identifier. Er navnet på dit trådløse netværk eller dit WIFI netværk. Det er en god ide at ændre dette – også gerne til noget som ikke kan spores direkte til dig. Dette navn er nemlig tilgængelig for ALLE – også selvom de ikke får adgang til netværket.
I nogle tilfælde kan man dog slå fra at navnet er synligt udadtil. Det hedder ofte “Broadcast name”.

Statisk eller Dynamisk IP

Ved nogle internetudbydere kan man få en fast, konstant IP adresse man skal bruge. Det kaldes en statisk IP adresse. Ved de fleste skifter den dog hele tiden, så man altid får en ny hver gang routeren genstarter.

UPnP

Står for Universal Plug’n’play som er en teknologi hvor enheder der er på routeren kan opdage og kommunikere med hinanden.

Wireless repeater

Hvis man har flere routere kan man ofte anvende den ene router til at forstærke signalet af den anden. Det kan være en fordel hvis du har en gammel router eller et stort hus.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

6 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
carl larsen siger:

Hej Andreas
Jeg har lige købet en VGA 615W som jeg så forsøger at installerer, det går også godt indtil jeg tager kabel
forbindelsen fra kamera til rotor fra for at køre wi fi, så forsvinder billede fra min pc og der er ingen forbindelse til noget kamera.

Hej Carl! Det tyder på du ikke har konfigureret trådløs forbindelse på dit kamera. Du skal først tilgå kameraet med kabel, så søge efter dit trådløse netværk og genstarte kameraet. Og så kan du tage kameraet fra og du skal stadig have forbindelse.

Henriette siger:

Hej Andreas
Jeg prøver på at få adgang til min router fordi jeg gerne vil spærre diverse sider.
Jeg har via cmd fundet ipv4 , men jeg kan ikke finde ud af at komme videre til punktet default gateway i min browser – hvordan finder jeg default gateway

Hej Henriette!
Hvad er dit operativsystem og browser?
Hvis du kender din routers IP adresse, hvad skal du så med default gateway? Så indtaster du jo bare IP adressen i browseren og logger ind på routeren.
Se evt. nedenstående guide til hvordan man finder IP adresse og default gateway for routeren:
https://www.it-blogger.dk/find-din-routers-ip-adresse/
Mvh. Andreas

Carsten Skaarup siger:

Hej Andreas,
Flere gange om ugen skal jeg genstarte min router for at få forbindelse til internettet igen, er det pga dårlig opsætning af router?
Det er en Cisco Linksys E1200.
Mvh Carsten

Steen Hyldborg siger:

Hej Andreas.
Måske kan du hjælpe – ingen fra Yousee kan !?
Har fået 2 nye routere fra Yousee.
Jeg har direkte kablet til router 1 som foreskrevet
Jeg har så kablet fra router 1 videre til router 2.
Når jeg monterer netværkskablet i router 2 forsvinder forbindelsen til Internettet på alle komponenter.
What to do ?
Mange hilsner fra Steen

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x