Windows 10 tutorial 2 – Beskyt privatliv i Windows 10

I denne del af min Windows 10 tutorial vil jeg komme ind på nogle af de problemer der måtte være mht. privatliv i Windows 10 – og hvordan du forebygger dem. 
Windows 10 er helt gratis. Det er noget vi alle har hørt. De fleste har dog ikke hørt, at Windows 10 kommer med en helt anden pris. Nemlig dit privatliv.
Windows 10 er nemlig fyldt med funktioner der deler informationer om dit privatliv. Informationer der er guld værd for Microsoft til at målrette annoncer til dig – f.eks. fra Bing eller andre hjemmesider. Så selv om Windows 10 er gratis, må du altså til gengæld af med data om dig selv til Microsoft. Der er flere ting der er vigtig at kende til mht. privatliv og Windows 10 som vi vil komme ind på her.

Du tildeles et advertising ID

Alle brugere i Windows 10 tildeles automatisk et advertising ID. Dette kobles sammen med din e-mailadresse og Microsoft vil på den måde nemt kunne registrere dine interesser og målrette annoncer til dig.

Du deler dit WIFI netværk

En anden sikkerhedsrisiko er at du i Windows 10 som standard deler dit WIFI netværk med dine kontakter. Passwordet til dit WIFI bliver på den måde automatisk synkroniseret med dine kontakters computer som så automatisk kan tilgå dit WIFI. Det kan selvfølgelig være meget smart, men ikke desto mindre udgør det stadig deling af følsomme informationer.

Cortana – den talende assistent

Windows 10 bringer også en ny smart funktion kaldet Cortana. Det er en personlig assistent som kan hjælpe dig med alt mellem himmel og jord. Den svarer lidt til Siri hos Apple. Den er ganske vist ikke kommet til Danmark endnu, men hvis den gør, skal den indsamle en masse informationer for at komme til at virke. De informationer du deler er dog ikke mere end der svarer til tilsvarende tjenester fra Google og Apple.

Læs betingelserne

Der står en del omkring deling af informationer i betingelserne for Windows 10. Her er et udpluk:
We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services.
Her står altså at Microsoft vil kunne snage i dit indhold, dine e-mails, din kommunikation og dine private filer.

Sådan beskytter du dig

Sådan kan du slå nogle af disse funktioner fra, så du undgår at dele dit privatliv med Microsoft:
Gå til Start og vælg Indstillinger. Vælg Privatliv og herefter Generelt fanen. Her får du mulighed for at slå en del funktioner fra der vedrører dit privatliv og deling af informationer.
Win10C
Herefter går du ned til næste fane “Lokation”. Her kan du slå deling af informationer med forskellige apps fra.
Win10D
Så går du til fanen “Tale, farvning og tegning” hvor du får indstillingerne for Cortana. Her kan du forhindre at Cortana indsamler informationer – og dermed også Cortana i at virke.
Win10E
Så vælger du fanen “Andre enheder”. Her kan du forhindre din computer i at synkronisere med andre enheder.
Win10F
Så går du et ud af “Privatliv” og ind i “Netværk og internet”. Her vælger du fanen “WIFI” og herefter punktet “Håndter WIFI-indstillinger”. Her kan du netop slå nogle af de funktioner fra hvor du deler WIFI med dine kontakter.
Win10G

Slå reklamer fra i Edge

Til slut kan du slå personlige reklamer i Edge fra ved at følge nedenstående link:
https://choice.microsoft.com/en-gb/opt-out
Jeg håber dette gav dig et indblik i de privatlivsdelinger der sker i Windows 10 og hvad man gør ved dem.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x